Překládací příbor

postup při práci s překládacím příborem

Jídla slavných

Překládací příbor, hovorově „forleg“, je větší příbor určený k překládání pokrmu, přesunu surovin nebo míchání či přelévání jídla. Často se používá při práci před hostem nebo při překládání z mís na talíře ve francouzském způsobu obsluhy. Také je používán hosty při vlastním odebírání jídla, například u švédských nebo rautových stolů. Překládací příbor se nejčastěji skládá ze lžíce a vidličky, ale při různých příležitostech se používají i jiná složení (například rybí vidlička, dvě vidličky atd.).

Postup

Lžíci položíme spodní stranou na malíček a prostředníček, prsteníčkem ji z horní strany přitlačíme, tak aby pevně držela. Tak získáme první část překládacího příboru. Poté uchopíme vidličku mezi poslední článek palce a poslední článek ukazováčku, tím jsme získali druhou pohyblivou část. V tuto chvíli tvoří lžíce a vidlička přítlačné svěrky. Lžící nabíráme požadovanou surovinu a vidlačka ji přidržuje. Vidličku je možné také otočit hroty dolů tak, aby směrovala ke lžíci, tím získáme jakési kleštičky.

Šéfkuchař doporučuje:

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou, soba nudle

Inspirace z Asie

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou

Soba nudle: Tradiční japonské nudle z pohanky – Soba znamená v Japonštině …

Pokračování

Salát Nicosie

Letní salát v nové úpravě

Salát Nicosie

Suroviny:

3 x ks vejce, 6× ks malých brambor, 100 g čerstvých fazolek, 1ks salát nebo podobné množství mixovaných …

Pokračování

Aktuálně

Červený Rybíz - léto na zahradě

Od července až do srpna sbíráme na zahradě malé červené plody z kterých si můžeme si z vyrobit koláče, zavařit do kompotu, …

10. srpen - den sv. Vavřince patrona kuchařů a cukrářů

Prý se narodil někdy kolem roku 230 n. l. ve Španělsku. Patřil a patří mezi nejuctívanější světce celého světa hned po Petrovi a Pavlovi. Historie …

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS