Jablková variace

koláč, sorbet, želé, chips

Jablková variace

Jablkový koláč

110g cukru krupice, 900g jablek, 3 vanilkové pudinky, 500g polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek, 250g másla, 60g mléka, 1 vejce. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na hrubém struhadle. Jablka smícháme s cukrem a zasypeme vanilkovým pudinkem. Změklé máslo promícháme s moukou a kypřicím práškem na hladké těsto a rozdělíme na 2 díly. Z každého dílu vyválíme placku. Jednu dáme na vymazaný plech, na ni dáme jablkovou náplň a přikryjeme druhou plackou. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a propícháme vidličkou. Pečeme v rozehřáté troubě při 165°C 35 minut, poté necháme vychladnout a krájíme na požadovaný tvar. Před výdejem rozehřejme pod grilem nebo v troubě a posypeme moučkovým cukrem.

Jablkové želé

150ml vody svaříme s hřebíčkem, badyánem a celou skořicí, zmírníme teplotu a necháme táhnout ještě dalších 15 minut. Svár přecedíme přes jemný cedník. Poté přidáme 60g moučkového cukru, 500g jablkového pyré, připraveného z očištěných a oloupaných jablek a promícháme. Ve 150g minerální neperlivé vody rozmícháme 30g vanilkového pudinku a provaříme. Poté necháme vychladnout a vykrajovátkem nahřátým v horké vodě vytvoříme požadovaný tvar.

Jablkový sorbet

0,5 g jablek zbavených slupky a jádřince rozmixujeme spolu se šťávou z jednoho citrónu na jemnou dřeň. Přidáme 60g moučkového cukru, 100g vody a 200g jablečného juice a necháme přejít varem. Poté směs vložíme do zmrzlinového strojku nebo Paco Jetu, případně postupujeme mrazením a promícháváním v nízké nádobě. Hotový sorbet podáváme ve tvaru kopečku, který jsme vytvořili pomocí zmrzlinové naběračky, předem opláchnuté teplou vodou.

Prezentace

Pod grilem prohřátý koláč vložíme na talíř, přidáme kopeček sorbetu položený na čokoládovém střepu (nerozpustí se tak rychle) a na třetí pozici vložíme jablkové želé, které přelijeme medem a ozdobíme mátou. Celek doplníme jablečným chipsem.

Šéfkuchař doporučuje:

Čokoládový fondant

sladkost na svátek svatého Valentýna

Čokoládový fondant

Suroviny:

Máslo 180g, cukr krupice 240g, vejce 300g, čokoláda 180g, hladká mouka 80g

Postup:

Mističky dobře vymazat máslem. Máslo s cukrem …

Pokračování

Marinovaný losos

Postup při marinování

Suroviny

Očištěný filet z lososa, mořská sůl ,cukr, citron, pomeranč, kopr, fenykl, bobkový list, brandy nebo koňak, na potření po opláchnutí olivový olej a nasekaný kopr.

Postup

"[* square/los02.jpg …

Pokračování

Aktuálně

Masopust svátek, dobrého jídla před půstem

Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …

Valentýnský stůl - sladké a rafinované

Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS