Jablková variace

koláč, sorbet, želé, chips

Jablková variace

Jablkový koláč

110g cukru krupice, 900g jablek, 3 vanilkové pudinky, 500g polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek, 250g másla, 60g mléka, 1 vejce. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na hrubém struhadle. Jablka smícháme s cukrem a zasypeme vanilkovým pudinkem. Změklé máslo promícháme s moukou a kypřicím práškem na hladké těsto a rozdělíme na 2 díly. Z každého dílu vyválíme placku. Jednu dáme na vymazaný plech, na ni dáme jablkovou náplň a přikryjeme druhou plackou. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a propícháme vidličkou. Pečeme v rozehřáté troubě při 165°C 35 minut, poté necháme vychladnout a krájíme na požadovaný tvar. Před výdejem rozehřejme pod grilem nebo v troubě a posypeme moučkovým cukrem.

Jablkové želé

150ml vody svaříme s hřebíčkem, badyánem a celou skořicí, zmírníme teplotu a necháme táhnout ještě dalších 15 minut. Svár přecedíme přes jemný cedník. Poté přidáme 60g moučkového cukru, 500g jablkového pyré, připraveného z očištěných a oloupaných jablek a promícháme. Ve 150g minerální neperlivé vody rozmícháme 30g vanilkového pudinku a provaříme. Poté necháme vychladnout a vykrajovátkem nahřátým v horké vodě vytvoříme požadovaný tvar.

Jablkový sorbet

0,5 g jablek zbavených slupky a jádřince rozmixujeme spolu se šťávou z jednoho citrónu na jemnou dřeň. Přidáme 60g moučkového cukru, 100g vody a 200g jablečného juice a necháme přejít varem. Poté směs vložíme do zmrzlinového strojku nebo Paco Jetu, případně postupujeme mrazením a promícháváním v nízké nádobě. Hotový sorbet podáváme ve tvaru kopečku, který jsme vytvořili pomocí zmrzlinové naběračky, předem opláchnuté teplou vodou.

Prezentace

Pod grilem prohřátý koláč vložíme na talíř, přidáme kopeček sorbetu položený na čokoládovém střepu (nerozpustí se tak rychle) a na třetí pozici vložíme jablkové želé, které přelijeme medem a ozdobíme mátou. Celek doplníme jablečným chipsem.

Šéfkuchař doporučuje:

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou, soba nudle

Inspirace z Asie

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou

Soba nudle: Tradiční japonské nudle z pohanky – Soba znamená v Japonštině …

Pokračování

Salát Nicosie

Letní salát v nové úpravě

Salát Nicosie

Suroviny:

3 x ks vejce, 6× ks malých brambor, 100 g čerstvých fazolek, 1ks salát nebo podobné množství mixovaných …

Pokračování

Aktuálně

Červený Rybíz - léto na zahradě

Od července až do srpna sbíráme na zahradě malé červené plody z kterých si můžeme si z vyrobit koláče, zavařit do kompotu, …

10. srpen - den sv. Vavřince patrona kuchařů a cukrářů

Prý se narodil někdy kolem roku 230 n. l. ve Španělsku. Patřil a patří mezi nejuctívanější světce celého světa hned po Petrovi a Pavlovi. Historie …

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS