Domácí kuchařka podle M.D.Retigové sestavila Antonie Dušáková 1914

308.Přední čtvrtka kůzlete se šparglem a se smrži

Kůzle se šparglem

Zdroj:DOMÁCÍ KUCHAŘKA M.D.Retigové sestavila dle nynější doby Antonie Dušánková 1914

Recept 308.Přední čtvrtka kůzlete se šparglem a se smrži

Na jaře bývají mladé smrže i špargl; obojí čistě přemej, smrže rozkrájej na věnečky, nebo jsou-li malé, nech je celé, špargl oškrab a nakrájej jej na malé kousky tak daleko, pokud jest zelený a měkký, dej obojí do hrnečku, nalej na to hovězí polívky a nech to vařit. Přemej přední čtvrtku od kůzlete nebo dvě hrudíčka, nech to buď celé, nebo když to úhledně rozkrájíš, osol to trochu, dej to na kastrol s kouskem čerstvého másla, přikrej to a nech do měkka dusit, dej však pozor, aby to nezčervenalo; potom vlož maso na jiný kastrol, dej k tomu ty vařené smrže a špargl, a na šťávu, v které se maso dusilo, nalej polívku, v které se vařily smrže a špargl, proceď a zapraš to bílou jíškou a nech to provařit; pak nalej omáčku na maso, okořeň to trošku tlučeným květem, a jsou-li raci, přidej k tomu půl kopy račích ocásků; nyní dej na mísu maso doprostředka, okolo smrže, špargl a račí ocásky, nalej na to omáčku, poklaď to vůkol kouštínky račího másla a dej to na stůl. Nejsou-li raci, nemusí být – je to také dobré.

Šéfkuchař doporučuje:

Čokoládový fondant

sladkost na svátek svatého Valentýna

Čokoládový fondant

Suroviny:

Máslo 180g, cukr krupice 240g, vejce 300g, čokoláda 180g, hladká mouka 80g

Postup:

Mističky dobře vymazat máslem. Máslo s cukrem …

Pokračování

Marinovaný losos

Postup při marinování

Suroviny

Očištěný filet z lososa, mořská sůl ,cukr, citron, pomeranč, kopr, fenykl, bobkový list, brandy nebo koňak, na potření po opláchnutí olivový olej a nasekaný kopr.

Postup

"[* square/los02.jpg …

Pokračování

Aktuálně

Masopust svátek, dobrého jídla před půstem

Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …

Valentýnský stůl - sladké a rafinované

Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS