Salát Cezare

receptura La Hacienda de Los Morales - Mexiko

Salat Cezare

Salát Cezare se nejmenuje podle žádného římského císaře, jak často slýchám. Jméno mu dal šéfkuchař Caeser Cardini, italský imigrant, který pracoval v Tijuaně v Mexiku. Sami mexičané udávají i datum vzniku, a to 4.7.1924. Tak, jako u mnoha dalších receptur, je u tohoto salátu velké množství variat jak v přípravě, tak i v surovinách. Mnou uváděný recept jsem získal a nafotil během mé praxe v Mexiku, v restauraci Hacienda. Salát se připravoval vždy na objednávku přímo před hostem, jen v případě velké, předem objednané skupiny, se připravoval v zázemí.

Suroviny

římský salát, nebo cos salát, čerstvý prolisovaný česnek, sůl, čerstvý mletý pepř, vinný ocet, olivový olej, limetková šťáva, Worcestr omáčka, vaječný žloutek, parmezán, čerstvě připravené krutony, ančovičky Salat Cezare

Postup

Vejce ponoříme na jednu minutu do vařící vody, vyjmeme a necháme okapat, Do dřevěné misky vložíme ančovičku, zakápneme olivovým olejem, vinným octem a limetkou. Pomocí lžíce rozmělníme ančovičku na kaši. Salat Cezare

Poté pomocí překládacího příboru vyklepneme do misky žloutek, přidáme worcester a sůl a začneme šlehat buď překládacím příborem nebo metličkou. Po cca dvou minutách, kdy je směs vyšlehaná, přidáme nakrouhaný parmazám a promícháme. Do hotového dresinku vložíme salát rozebraný na růžičky a promícháme. Přeložíme na talíř a posypeme krutonky, které jsme připravili z housky promíchané s utřeným česnekem a parmazánem a následně do zlatova usmažili. Salat Cezare

Nejčastěji používané varianty receptu jsou z ostatních odrůd salátu, grilované drůbeže (nejčastěji kuřete), masa, korýšů nebo ryb, kapar, různých druhů sýra či slaniny

Šéfkuchař doporučuje:

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou, soba nudle

Inspirace z Asie

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou

Soba nudle: Tradiční japonské nudle z pohanky – Soba znamená v Japonštině …

Pokračování

Salát Nicosie

Letní salát v nové úpravě

Salát Nicosie

Suroviny:

3 x ks vejce, 6× ks malých brambor, 100 g čerstvých fazolek, 1ks salát nebo podobné množství mixovaných …

Pokračování

Aktuálně

Červený Rybíz - léto na zahradě

Od července až do srpna sbíráme na zahradě malé červené plody z kterých si můžeme si z vyrobit koláče, zavařit do kompotu, …

10. srpen - den sv. Vavřince patrona kuchařů a cukrářů

Prý se narodil někdy kolem roku 230 n. l. ve Španělsku. Patřil a patří mezi nejuctívanější světce celého světa hned po Petrovi a Pavlovi. Historie …

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS