Salát Cezare se nejmenuje podle žádného římského císaře, jak často slýchám. Jméno mu dal šéfkuchař Caeser Cardini, italský imigrant, který pracoval v Tijuaně v Mexiku. Sami mexičané udávají i datum vzniku, a to 4.7.1924. Tak, jako u mnoha dalších receptur, je u tohoto salátu velké množství variat jak v přípravě, tak i v surovinách. Mnou uváděný recept jsem získal a nafotil během mé praxe v Mexiku, v restauraci Hacienda. Salát se připravoval vždy na objednávku přímo před hostem, jen v případě velké, předem objednané skupiny, se připravoval v zázemí.
římský salát, nebo cos salát, čerstvý prolisovaný česnek, sůl,
čerstvý mletý pepř, vinný ocet, olivový olej, limetková šťáva,
Worcestr omáčka, vaječný žloutek, parmezán, čerstvě připravené
krutony, ančovičky
Vejce ponoříme na jednu minutu do vařící vody, vyjmeme a necháme
okapat, Do dřevěné misky vložíme ančovičku, zakápneme olivovým olejem,
vinným octem a limetkou. Pomocí lžíce rozmělníme ančovičku na kaši.
Poté pomocí překládacího příboru vyklepneme do misky žloutek,
přidáme worcester a sůl a začneme šlehat buď překládacím příborem
nebo metličkou. Po cca dvou minutách, kdy je směs vyšlehaná, přidáme
nakrouhaný parmazám a promícháme. Do hotového dresinku vložíme salát
rozebraný na růžičky a promícháme. Přeložíme na talíř a posypeme
krutonky, které jsme připravili z housky promíchané s utřeným česnekem
a parmazánem a následně do zlatova usmažili.
Nejčastěji používané varianty receptu jsou z ostatních odrůd salátu, grilované drůbeže (nejčastěji kuřete), masa, korýšů nebo ryb, kapar, různých druhů sýra či slaniny
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS