Salát Cezare

receptura La Hacienda de Los Morales - Mexiko

Salat Cezare

Salát Cezare se nejmenuje podle žádného římského císaře, jak často slýchám. Jméno mu dal šéfkuchař Caeser Cardini, italský imigrant, který pracoval v Tijuaně v Mexiku. Sami mexičané udávají i datum vzniku, a to 4.7.1924. Tak, jako u mnoha dalších receptur, je u tohoto salátu velké množství variat jak v přípravě, tak i v surovinách. Mnou uváděný recept jsem získal a nafotil během mé praxe v Mexiku, v restauraci Hacienda. Salát se připravoval vždy na objednávku přímo před hostem, jen v případě velké, předem objednané skupiny, se připravoval v zázemí.

Suroviny

římský salát, nebo cos salát, čerstvý prolisovaný česnek, sůl, čerstvý mletý pepř, vinný ocet, olivový olej, limetková šťáva, Worcestr omáčka, vaječný žloutek, parmezán, čerstvě připravené krutony, ančovičky Salat Cezare

Postup

Vejce ponoříme na jednu minutu do vařící vody, vyjmeme a necháme okapat, Do dřevěné misky vložíme ančovičku, zakápneme olivovým olejem, vinným octem a limetkou. Pomocí lžíce rozmělníme ančovičku na kaši. Salat Cezare

Poté pomocí překládacího příboru vyklepneme do misky žloutek, přidáme worcester a sůl a začneme šlehat buď překládacím příborem nebo metličkou. Po cca dvou minutách, kdy je směs vyšlehaná, přidáme nakrouhaný parmazám a promícháme. Do hotového dresinku vložíme salát rozebraný na růžičky a promícháme. Přeložíme na talíř a posypeme krutonky, které jsme připravili z housky promíchané s utřeným česnekem a parmazánem a následně do zlatova usmažili. Salat Cezare

Nejčastěji používané varianty receptu jsou z ostatních odrůd salátu, grilované drůbeže (nejčastěji kuřete), masa, korýšů nebo ryb, kapar, různých druhů sýra či slaniny

Šéfkuchař doporučuje:

Čokoládový fondant

sladkost na svátek svatého Valentýna

Čokoládový fondant

Suroviny:

Máslo 180g, cukr krupice 240g, vejce 300g, čokoláda 180g, hladká mouka 80g

Postup:

Mističky dobře vymazat máslem. Máslo s cukrem …

Pokračování

Marinovaný losos

Postup při marinování

Suroviny

Očištěný filet z lososa, mořská sůl ,cukr, citron, pomeranč, kopr, fenykl, bobkový list, brandy nebo koňak, na potření po opláchnutí olivový olej a nasekaný kopr.

Postup

"[* square/los02.jpg …

Pokračování

Aktuálně

Masopust svátek, dobrého jídla před půstem

Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …

Valentýnský stůl - sladké a rafinované

Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS