200g fazolí, 200g rajčat, 100g kozího sýra,50g polotučného tvarohu, olivový olej, česnek, bazalka, sůl, pepř, vinný ocet, rucola nebo salát
Sušené fazole, které mají podobně jako ostatní luštěniny tuhý obal a vysoký obsah škrobu, musíme před vařením namáčet. Po přebrání je propláchneme a poté zalijeme studenou vodou a necháme máčet. Fazole musí být vodou zcela zatopeny asi 8 hodin, nejlépe přes noc. Ve stejné vodě, ve které se máčely, je uvaříme a tak neztratíme látky vyluhované do vody při máčení. Vodu nesolíme. Měkké fazole vyjmeme a necháme okapat a vychladnout. Poté je promícháme se lžící vinného octa, olivovým olejem, rozetřeným česnekem a nasekanou bazalkou. Osolíme a opepříme. Rajčata zbavíme stonku a na opačné straně nařízneme do kříže. Vložíme do dostatečného množství vroucí vody a necháme 0,5 –1 minutu povařit, podle velikosti a zralosti rajčete. Po vyjmutí okamžitě zchladíme ledem nebo ledovou vodou. Pomocí nožíku oloupeme, rozpůlíme a vybereme střed. Poté necháme rajčata na papíru oschnout a nakrájíme je na kostky.
Do formičky vložíme rajčata, na ně pomocí lžíce ochucené fazole a zakončíme tvarohem smíchaným s nastrouhaným kozím sýrem. Nakonec sýr zprudka zapečeme pro umocnění chutě a vůně a podáváme.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS