120g sušenek, 100g másla, skořice, kakao, 30g mletých vlašských ořechů. Sušenky semeleme na středně hrubo, nebo vložíme do látkové utěrky a paličkou na maso rozbijeme na středně velkou hrubost (velikost krystalů granka). Máslo vyšleháme do pěny, přidáme kakao, skořici a ořechy. Hmotu promícháme a přidáme sušenky. Těsto propracujeme a necháme v chladu cca 15 minut odpočinout. Poté ho rukou řádně vytvarujeme do pečicí formy do výšky 1 cm.
400g Sýr Philadelphie, 190g zakysané smetany, 300g lučiny, 1vanilkový lusk, 200g cukru krupice, 70g žloutků, 2 vejce
Vejce se žloutky a cukrem vložíme do kotlíku a promícháme, přidáme zakysanou smetanu, lučinu a philadelphii. Přidáme střed vanilkového lusku a lehce mícháme asi 2 až 3 minuty (nešleháme). Pak hmotou zalijeme korpus připravený v ráfku nebo formičce. A pečeme při teplotě 130°C 30–40 minut podle potřeby a velikosti formičky. Hotový dort opatrně vyjmeme, nožem ořízneme vnitřní stranu formičky (při chlazení se dort trochu zmenšuje a na povrchu by vznikly praskliny) a necháme dostatečně dlouho vychladit.
Dezert jsme se rozhodli podávat a v podstatě i zdobit malinami a omáčkou připravenou z malin, které byly rozbité nebo jinak nedokonalé. Pro větší vzdušnost jsme použili ještě lámanou ozdobu připravenou z bílé a tmavé čokolády.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS