Čokoládové souflé

s kávovou zmrzlinou

Čokoládové souflé

Slovo souflé pravděpodobně pochází ze slova souffler, které znamená „vyhodit“ nebo volněji „nafouknout“. To je celkem výstižný popis toho, co se děje v troubě při přípravě tohoto dezertu z bílků a ostatních surovin. To, co se děje v tu chvíli v hlavě kuchaře, bych přeložil například jako „nejistota či zvědavost“. Tento dezert dělí totiž od úspěchu či neúspěchu velmi tenká linie. Krátká nepozornost, různá teplota surovin či předčasné otevření trouby … a můžete začít znovu, což Vám při plné restauraci rozhodně nepřidá kladné body ani u hosta, ani u kolegů.

Čokoládové souflé

200g čokolády, 90g cukru, 4 lžíce másla, 4 žloutky, 4 bílky, 4 lžíce smetany. Čokoládu necháme pozvolna rozpustit ve vodní lázni tak, aby teplota vodní lázně nepřesáhla 52°C. Mezitím oddělíme žloutky od bílků. Formičky vymažeme máslem a vysypeme cukrem. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme smetanu a máslo. Opatrně přilijeme čokoládu, kterou jsme nechali vychladnout na cca 37°C. Přidáme sníh vyšlehaný z bílků a vložíme těsto do formiček. Pečeme při 170°C (podle typu formiček) cca 12 minut. Po vyndání okamžitě podáváme. Souflé je po dobu 6 minut krásně nadýchané, na povrchu křupavé a ve středu je stále „čokoládové“

Kávová zmrzlina

40g mléka, 60g cukru, 4 žloutky, 1 silné espreso, 25cl vyšlehané smetany, kahlua liquer. Žloutky vyšleháme ve vodní lázni spolu s cukrem do pěny, přidáme redukci z espresa, mléko a vyšlehanou šlehačku, dochutíme kávovým likérem. Směs promícháme a zamrazíme.

Prezentace

Příprava dezertu je potřeba dobře načasovat hlavně díky souflé, zmrzlinu lze samozřejmě ještě dozdobit. V našem případě to byla kávová oplatka a snítka máty, kterou ostatně pro její barvu a vůni používáme velmi často. Je také potřeba upozornit strávníka na horkou nádobu souflé.

Šéfkuchař doporučuje:

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou, soba nudle

Inspirace z Asie

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou

Soba nudle: Tradiční japonské nudle z pohanky – Soba znamená v Japonštině …

Pokračování

Salát Nicosie

Letní salát v nové úpravě

Salát Nicosie

Suroviny:

3 x ks vejce, 6× ks malých brambor, 100 g čerstvých fazolek, 1ks salát nebo podobné množství mixovaných …

Pokračování

Aktuálně

Červený Rybíz - léto na zahradě

Od července až do srpna sbíráme na zahradě malé červené plody z kterých si můžeme si z vyrobit koláče, zavařit do kompotu, …

10. srpen - den sv. Vavřince patrona kuchařů a cukrářů

Prý se narodil někdy kolem roku 230 n. l. ve Španělsku. Patřil a patří mezi nejuctívanější světce celého světa hned po Petrovi a Pavlovi. Historie …

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS