Jahodové gazpacho

se sorbetem Red Bull

Jahodové gaspacio

Využití espum neboli pěn v dezertech má poměrně krátkou historii. První pokusy jsou z roku 1994. Pěny nebo španělsky (podle místa vzniku) espuma se mohou podávat studené nebo teplé, obojí připravené v sifonové lahvi za použití CO2. Většinou obsahují pouze základní produkt (pyré, tekutinu, svár atd.) a vzduch a tím si zachovávají původní chuť a lehkost. Bezpochyby také lahodí pohledu hosta. Nám se nejvíce osvědčily lahve s obsahem 500ml, které používáme i pro pěny obsahující želatinu či vejce nebo další složky pěn. U všech z nich však platí jedno společné: láhev musí vždy obsahovat důkladně přecezenou tekutinu. Pro tento dezert jsme použili, jako jednu z částí naší dezertní skládanky, kávovou espumu. Tu jsme doplnili dalším fenoménem naší doby, „energetickým nápojem“ v podobě

Kávová espuma

100ml espresa, 100ml mléka, 50ml perlivé minerální vody, 1 plátek želatiny, 50g hnědého cukru. Espreso nalijeme do hrnce, přidáme mléko a cukr a zahřejeme na 70°C. Přidáme namočený plátek želatiny, necháme ho rozpustit, překapat přes papírový filtr a vychladnout. Nalijeme do sifonové lahve, uzavřeme a přidáme CO2. Láhev protřepeme a zkusíme nanečisto hustotu pěny.

Jahodové gazpacho

Očištěné jahody nakrájíme na menší kousky a spolu s mátou vložíme do mixeru. Podle sladkosti jahod je přisladíme, přidáme šťávu a kůru z limetky. Děláme vždy na objednávku jen krátce před podáváním.

Sorbet Red Bull

300g cukru svaříme s 1l vody a šťávou ze dvou citrónů. Necháme vychladit , přidáme 3dcl Red Bullu a necháme zamrazit ve stroji na zmrzlinu nebo v mrazáku.

Prezentace

Jahodové gazpacho nalijeme do poloviny sklenice zbytek doplníme kávovou espumou a nádobu můžeme ozdobit mátou a v našem případě tyčinkou z listového těsta. Na talířek jsme pro dekoraci použili pár kávových zrn a vedle do mističky jsme vložili sorbet s čokoládovou ozdobou.

Šéfkuchař doporučuje:

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou, soba nudle

Inspirace z Asie

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou

Soba nudle: Tradiční japonské nudle z pohanky – Soba znamená v Japonštině …

Pokračování

Salát Nicosie

Letní salát v nové úpravě

Salát Nicosie

Suroviny:

3 x ks vejce, 6× ks malých brambor, 100 g čerstvých fazolek, 1ks salát nebo podobné množství mixovaných …

Pokračování

Aktuálně

Červený Rybíz - léto na zahradě

Od července až do srpna sbíráme na zahradě malé červené plody z kterých si můžeme si z vyrobit koláče, zavařit do kompotu, …

10. srpen - den sv. Vavřince patrona kuchařů a cukrářů

Prý se narodil někdy kolem roku 230 n. l. ve Španělsku. Patřil a patří mezi nejuctívanější světce celého světa hned po Petrovi a Pavlovi. Historie …

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS