Lepjoška

Azijský chléb

Lepjoška

Suroviny

sůl, 1 kg hladké (původní recept) nebo polohrubé mouky, mléko nebo voda podle potřeby, 170g másla, na špičku nože droždí (je možná varianta jak s droždím tak bez), vejce na pomazání, černý kmín nebo lněné semínko na posypání.

Příprava

Z mouky, tekutiny a soli vypracujeme těsto, které necháme odležet (v případně použití kvásku vykynout) v malých bochánkách. Pomocí pěsti vytvarujeme malé placky, jejichž okraje se ozdobí zmačknutím těsta prsty. Poté pomocí ozdobné raznice poměrně velkou silou naklepeme střed placky. Nakonec můžeme placku potřít rozmixovaným vajíčkem a dát péct do vyhřátého krbu (lze ho upéct i na rozpáleném kameni). Jak jsem zjistil, lze ho upéct i v troubě při cca 170°C. Pečeme zhruba 14 minut, podle velikosti. V troubě pečený chléb ale samozřejmě tolik nevoní. Lepjoška se před konzumací nekrájí, ale trhá. Lepjoška

Lepjoška

Šéfkuchař doporučuje:

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou, soba nudle

Inspirace z Asie

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou

Soba nudle: Tradiční japonské nudle z pohanky – Soba znamená v Japonštině …

Pokračování

Salát Nicosie

Letní salát v nové úpravě

Salát Nicosie

Suroviny:

3 x ks vejce, 6× ks malých brambor, 100 g čerstvých fazolek, 1ks salát nebo podobné množství mixovaných …

Pokračování

Aktuálně

Červený Rybíz - léto na zahradě

Od července až do srpna sbíráme na zahradě malé červené plody z kterých si můžeme si z vyrobit koláče, zavařit do kompotu, …

10. srpen - den sv. Vavřince patrona kuchařů a cukrářů

Prý se narodil někdy kolem roku 230 n. l. ve Španělsku. Patřil a patří mezi nejuctívanější světce celého světa hned po Petrovi a Pavlovi. Historie …

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS