sůl, 1 kg hladké (původní recept) nebo polohrubé mouky, mléko nebo voda podle potřeby, 170g másla, na špičku nože droždí (je možná varianta jak s droždím tak bez), vejce na pomazání, černý kmín nebo lněné semínko na posypání.
Z mouky, tekutiny a soli vypracujeme těsto, které necháme odležet
(v případně použití kvásku vykynout) v malých bochánkách. Pomocí
pěsti vytvarujeme malé placky, jejichž okraje se ozdobí zmačknutím těsta
prsty. Poté pomocí ozdobné raznice poměrně velkou silou naklepeme střed
placky. Nakonec můžeme placku potřít rozmixovaným vajíčkem a dát péct
do vyhřátého krbu (lze ho upéct i na rozpáleném kameni). Jak jsem
zjistil, lze ho upéct i v troubě při cca 170°C. Pečeme zhruba 14 minut,
podle velikosti. V troubě pečený chléb ale samozřejmě tolik nevoní.
Lepjoška se před konzumací nekrájí, ale trhá.
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS