RECEPTY Šéfkuchaře

05.11.2016

Rybí polévka s paprikou

kapr, candát, okoun

Rybí polévka s paprikou

Suroviny:

1× rybí vývar, 200g červená kapie, 200g moravská paprika, 200g rajčat, 200g cibule, 4×PL rostlinný olej, 1× ks bobkový list, 1×PL mletá paprika, …

pokračování

04.01.2015

Zvěřinová paštika

pochoutka jenž je v mnoha zemích považována za vrchol vyspělé gastronomie

Zvěřinová paštika

Suroviny

500g masa, 100g jater, 100g slaniny, 5 PL brandy, 3PL porto, zvěřina koření, jalovec, rozmarýn, pepř, špetka moučkový cukr, 1×ks badyán, 1ČL praganda, 200g sádlo, 4× vejce, 2× …

pokračování

15.11.2014

Zázvorové perníčky

perníčky na Mikuláše i na Vánoce

Zázvorové perníčky

Suroviny:

6× PL med, 1× ČL zázvor, 3×ČL koření perník, 3× ČL soda, 6× ks vejce, 600g tuk na pečení, 840g cukr moučka 1200g hladká mouka

Postup:

Moučkový …

pokračování

10.11.2017

Višňová omáčka

Višňová omáčka k uzenámu kachnímu prsu

Višňová omáčka

Suroviny:

300ml červené víno, 450g tmavý cukr, 0,5ks celé skořice, 3×ks hřebíček, 1×PL nasekaného zázvoru, 2PL maraschina,100g višně, 1×PL škrob, voda,

Postup:

Omáčku připravíme svařením vína, cukru a koření na …

pokračování

10.11.2017

Batátové kuličky s chilli a zázvorem

Smažené batátové kuličky s chilli a zázvorem

Smažené batátové kuličky s chilli a zázvorem

Suroviny:

batáta 1kg, 1×ks žloutek, 1×ks vejce, strouhanka, hladká mouka, 1×PL čerstvý nasekaný zázvor, 1ČL nasekané listy …

pokračování

10.11.2017

Batátový koláč

Batátový koláč s banány a skořicí

Batátový koláč s banány a skořicí

Suroviny:

sladké brambory (batáty) 1/2 kg, 1× ks banán, 130g, cukr krupice 100g, mléko 100g, 2×ks vejce, mletý muškátový oříšek …

pokračování

09.11.2017

Muffiny

základní recept

Muffiny

Suroviny:

2× vejce, 125 ml rostlinného oleje, 250 ml polotučného mléka, 200g krupice cukr, 400g hladká mouka, 1×čl sůl, 4×čl kypřící prášek, 100g rozinky, 1×PL rum

Postup:

20–25 min / 200C …

pokračování

11.08.2017

Sýrové pečivo s fenyklem

Sýrové pečivo s fenyklem

Suroviny:

250 g hladké mouky, 1 x ks vejce, 250 g másla, 250g parmazánu, 3× PL vody, drcený fenykl, hrubá sůl

Postup:

Mouku promícháme s …

pokračování

11.08.2017

Cibulový kompot

Cibulový kompot

Suroviny:

2kg červené cibule, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, 140 g másla, 4 PL olivového oleje, 140 g cukru krupice, 1 PL nasekaný tymián, chilli, 1dcl ČV, …

pokračování

11.08.2017

Salát s avokádem

Dresink na letní salát s Avokádem

Salát s avokádem

Suroviny:

8 x PL Kikoman, 4× PL pomerančová šťáva, 2×PL citrónová šťáva, 1× PL tmavý třtinový cukr, 2×PL Mirin, 1×PL sezamový olej

Postup:

Vše smíchat …

pokračování

11.08.2017

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou, soba nudle

Inspirace z Asie

Kachní prsa s ananasovou sladkokyselou omáčkou

Soba nudle: Tradiční japonské nudle z pohanky – Soba znamená v Japonštině pohanku Mirin: Slazené japonské rýžové víno, používané většinou jen na …

pokračování

11.08.2017

Salát Nicosie

Letní salát v nové úpravě

Salát Nicosie

Suroviny:

3 x ks vejce, 6× ks malých brambor, 100 g čerstvých fazolek, 1ks salát nebo podobné množství mixovaných salátů, 12×ks cherry rajče, 400g marinovaný losos, 1×PL cukru, …

pokračování

18.12.2016

Pho

Vietnamská polévka

Vietnamská polévka Pho

Suroviny:

kloubové kosti 4ks, hovězí oháňka 1×ks, 100g čerstvý závor, 1×ks skořice, 1× ks cibule, 3×ks badyán, hovězí kližka 0,5kg suroviny do polévky: 400g hovězí …

pokračování

19.11.2016

Nakládané sýry

bylinky & chilli

Nakládané sýry s bylinkami a chilli

Suroviny:

500g sýrů nakrájené na kostičky (niva, balkánský sýr, romadúr, eidam, hermelín) 1×ks červené kapie, 2×ks červené cibule, 4× ks …

pokračování

06.11.2016

Špenátové risotto

risotto

Suroviny:

2×PL olivový olej, 1×PL nasekaná šalotky, 100g rýže arborio, 0,5dcl bílé suché víno, sůl, bílý pepř, 2×PL parmazán, 1×PL máslo, 100g spařený listový špenát

Postup:

Do rozpáleného oleje vložíme nakájenou cibulku …

pokračování

05.11.2016

Jablkový koláč z křehkého těsta

Kuřecí maso Bun Cha

Suroviny:

hladká mouka 0,375kg, máslo 0,385kg, moučkový cukr 0,080kg, třtinový cukr 0,15kg, žloutky 3×ks, mléko 3×PL, Créme fraiche 0,18kg, jablka 1,2kg, skořice, hřebíček, mandle, …

pokračování

08.11.2016

Zeleninová polévka s bazalkovým pestem - Pistou

Provensálská zeleninová polévka

Zeleninová polévka s bazalkovým pestem – Pistou

Suroviny:

200g bílé fazole, 300g cukety, 100g zelené …

pokračování

05.11.2016

Kuřecí maso Bun Cha

Vietnamská – Hanojská Bun cha (Bún chả) – křupavý pečený bůček

Kuřecí maso Bun Cha

Suroviny:

800g kuřecí kousky, 8× plátek anglické slaniny, 1×svazek jarní cibulka, 1×ks chilli paprička, 0,5PL nasekaného koriandru, 2×PL olej

Suroviny marináda: 6×PL třtinového cukru, 2×PL …

pokračování

05.11.2016

Čokoládové parfait s višněmi a čokoládovou pěnou

Višně a čokoláda jdou prostě k sobě

Čokoládové parfait s višněmi a čokoládovou pěnou

Suroviny:

Suroviny parfait:0,5kg vyšlehané smetany, 0,2kg čokolády, 10g plátková želatina, 60g cukru, 60g glukózy

Suroviny višně: 150g višně, …

pokračování

05.11.2016

Krém z batáty se smaženou batátovou slámou a ořechovým olejem

Batáty nebo-li sladké brambory

Krém z batáty se smaženou batátovou slámou a ořechovým olejem

Suroviny:

4×PL olivový olej, 0,5ks pórku, 2×ks cibule, 6×ks střední velikosti batát …

pokračování

02.10.2016

Zapečené batáty se slaninou a chilli

Batáty nebo-li sladké brambory pocházejí ze střední Ameriky, jejich chuť se podobá dýni

Zapečené batáty se slaninou a chilli

Suroviny:

4×ks batáta, mořská sůl, olivový olej, anglická slanina 8× plátek, 100g strouhaného čedaru, 1×svazek cibulky, 1×ks chilli, koriandr, 1×ČL …

pokračování

01.05.2016

Lotrinský slaný koláč

Gastronomie k 700 výročí narození Karla IV. 1316 - 2016

Lotrinský slaný koláč

Císař a král Karel byl od mládí též velký cestovatel. Od útlého věku cestoval po celé Evropě. Od tří let pobýval ve Francii, kam byl dán na …

pokračování

01.05.2016

Cassoulet

Francouzský pokrm z jednoho hrnce z fazolí

Cassoulet

Cassole je hliněný nebo kameninový hrnec po kterém dostal pokrm název. Jiná legenda hovoří o vzniku pokrmu při stoleté válce, kdy během útoku na město Castelnudary, kdy tehdejší velitel shromáždil veškeré …

pokračování

01.05.2016

Kaše z pšenice a ořechů

Gastronomie z dob Karla IV

Kaše z pšenice a ořechů

Sladká kaše byla považovaná za slavností jídlo a tak se dbalo i na její vzhled, především barvu kde využívalo sezonní ovoce. Do …

pokračování

01.05.2016

Labneh - jogurtový sýr

Labneh – jogurtový sýr

Labneh sýr vyrobený z jogurtu, který ze získává z ovcí, krav a občas z kozy, to podle druhu sýru a území kde se vyrábí. …

pokračování

01.05.2016

Chřestová polévka z řeřichou

chřestové recepty

Chřestová polévka z řeřichou

Suroviny na holandskou omáčku:

1× PL nakrájené cibule, 2×PL másla, 2×PL oleje, 4PL hladké mouky, sůl, pepř bílý, bobkový list, snítka tymiánu, 0,5L mléka, 0,4L chřestový …

pokračování

01.05.2016

Pošírovaný chřest s restovanou bylinkovou strouhankou a holandskou omáčkou

sezona chřestu

Pošírovaný chřest s restovanou bylinkovou strouhankou a holandskou omáčkou

Suroviny na holandskou omáčku

1PL nakrájené šalotky, 250g másla, 2×PL vinný bílý ocet, 2× PL bílé …

pokračování

03.10.2015

Kuřecí prso tomaty bazalka & bílé fazole, bresaola

bresaola - tenké plátky sušeného hovězího maso ze severní Itálie

Kuřecí prso tomaty bazalka & bílé fazole, bresaola

Jedná se o temně červené, tenké plátky sušeného hovězího, které pochází ze severu Itálie, z Lombardie. …

pokračování

04.10.2015

Lanýže diamaty gastronomie

původ & recept

Lanýže diamaty gastronomie

Podzemní houba, která roste s kořeny buků, topolů, dubů, břízy nebo habru. Lanýže se sbírají pomocí psů a prasat. Nejdražší bílý lanýž z oblasti Pidemont v …

pokračování

08.10.2015

Hovězí kližka pečená v sádle

sous vide - vakuové vaření při nízké teplotě a dlouhé době

Kližka pečená v sádle

Sous vide / sú ví/ – vakuové vaření pří nízké teplotě a dlouhé době. Tato technika zachovává celistvost surovin, barvu a nutriční vlastnosti …

pokračování

08.10.2015

Kandovaný citron

doplněk k rybám

Kandovaný citron

Suroviny:

chemicky neošetřený citron, 100g cukru, voda dle potřeby

Postup:

Vymačkat šťávu z citronu a dát stranou, kůru zbavíme pecek nakrájíme na kostky, ty pak vložíme do …

pokračování

06.10.2015

Čokoládový fondant

sladkost na svátek svatého Valentýna

Čokoládový fondant

Suroviny:

Máslo 180g, cukr krupice 240g, vejce 300g, čokoláda 180g, hladká mouka 80g

Postup:

Mističky dobře vymazat máslem. Máslo s cukrem vyšlehat (možno zahřát) přidáme vejce a ručně zamícháme a …

pokračování

10.09.2015

Tamarind

Legenda & recept

tamarind

Tamarind je stále zelený strom, rostoucí v Indii a Africe. Dužina plodů, zbavená jader a slupky má kyselou, lehce nahořklou chuť. Obsahuje vysoký podíl vitamínu C a můžou se …

pokračování

03.05.2015

Těsto na Pizzu

Těsto na Pizzu

Suroviny

těsto: 3kg hladká mouka “0“, 2dcl olivový olej, 42g sůl, 24g cukru, ¼ droždí ze 42g, 1,5L vlažné vody, Rajčatový základ: 2500g drcená rajčata, ½ PL sůl, …

pokračování

19.04.2015

Jarní salát

chřest, zelenina, klíčky

Jarní salát

Zeleninový salát s kousky chřestu a bylinek spolu s rozpečenou bagetu.

Suroviny svazek ředkviček, svazek rukoly, 2ks chřest, červená paprika, 1× kedlubna, 1×ks mrkev, polníček, klíčky, pažitka, Na dresink: 120ml olivový …

pokračování

18.04.2015

Mrkvový dort

zapečený bíkovým sněhem

Mrkvový dort

Suroviny

4×ks vejce, 3dcl oleje, 250g tmavého cukru, 1×ks vanilkový lusk, 240g polohrubá mouka, 2×ČL jedlé sody, 2× ČL kypřící prášek do pečiva, 1/2×ČL soli, 2×ČL skořice, …

pokračování

18.04.2015

Konfitovaná rajčata

doplněk k pečeným masům

Konfitovaná rajčata

Slovo „coulis“ je odvozeno od slovesa „couler“ znamenajícího téct, tedy pojmenovává něco tekoucího. Coulis je tedy trochu tekutější než pyré, ale hustší než polévka.

Suroviny

4×ks rajčata, olivový olej, 1× …

pokračování

18.04.2015

Citrusový rillette

osvěžení k pečeným a grilovaným masům

Citrusový konfit

Suroviny

1×ks bílý grep, 1×ks růžový grep, 1×ks krvavý grep,1×ks pomeranč,1×ks limeta, 2×PL cukru, 100ml suchého bílého vína, ½ vanilka lusk, 2×ČL lanýžový med, 1×ČL pistácie

Postup

S citrusů připravíme segmenty, kůru …

pokračování

18.04.2015

Tomatový džem

k masům a zelenině

Tomatový džem

Suroviny

2×ks citron, 4×ks pomeranč, 8×ks rajče, 2×PL med, 1×ČL tandoori koření, 0,5×ČL římský kmín, 1×PL tmavého cukru, šťáva z jednoho citronu, pepř

Postup

citrusy zbavíme kůry a bílé dužiny a vložíme …

pokračování

21.02.2015

Fish and Chips

Ryba a hranolky z Velké Británie

Fish and Chips

Suroviny

210g hladká mouka, 1×PL škrob, 1×ČL jedlá soda, mořská sůl, bílý pepř, 0,2dl světlé pivo, 0,2dcl sodovka, olej na smažení, 200g filet treska, 100g mražený …

pokračování

08.02.2015

Pstruh pečený v kopřivách

Werichova oblíbená jídla

Werichova oblíbená jídla

…….vidím jej u kuchyňského stolu, jak pokapává krasavce citronkem. Jan nevařil – on hrál, a v tomhle okamžiku zrovna hrál kuchaře. Dokázal „za suplovat“ kohokoli a …

pokračování

10.01.2015

Pečená jablka s rumem

Werichova oblíbená jídla

Werichova oblíbená jídla

……….načutnul jsem velký jablko. Voskovec chtěl ten trochu nadzvednutý balóóón zastavit, ale místo toho ukrutně zařval – a Jan Werich předvedl nastavenou nohu fotbalového stopera. „ …

pokračování

10.01.2015

Werichovi brambory

Werichova oblíbená jídla

Werichova oblíbená jídla

Werich Jan Není šedivých dnů. To jsou jen unavené oči, které nechtějí vidět jejich skutečnost.

Werich Jan Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A …

pokračování

10.01.2015

Škvarková pomazánka

Werichova oblíbená jídla

Zvěřinové ragů v listovém těstě

…….ke svému nápadu k večeři ještě dodal: Sádlo, to umí a ty škvarky juj, ty jsou akorád….zlatý, zavýsknul jako ve Strážnici při …

pokračování

10.01.2015

Nakládaná zelenina

giardiniera

giardiniera

Suroviny

1×ks malý celer, 2×ks mrkev, květák,2×ks červené papriky,2×ks žluté papriky, 2×ks jalapeño, 2×ks nakrájené cibule, olivy, černý pepř, česnek, oregano, 2×dcl vinný ocet bílý, 2×dcl olivový olej

Postup

Očištěnou kořenovou zeleninu, na …

pokračování

20.12.2014

Dýňová polévka s pomerančem

zimní pohlazení

Dýňová polévka s pomerančem

Suroviny

2× PL másla, 1×PL najemno nakrájené šalotky, 1× PL na kostičky nakrájená bílá část pórku, 1× PL na kostičky nakrájený celer, ½ muškátové dýně, …

pokračování

01.11.2014

Třeboňský pošírovaný kapr

recept připravovaný na hrázi Třeboňského rybníka i v hotelové restauraci

Třeboňský pošírovaný kapr

Suroviny:

1ks kapra nebo 800g kapřího filetu, 200g na kostky nakrájené mrkve, 100g nakrájeného celeru, 50g nakrájené cukety, snítka citronového tymiánu, 200ml suchého bílého vína, 200ml …

pokračování

03.08.2014

Mražené Baileys parfait

s ovocný coulis a mátovým želé

baileys parfait

Suroviny Baileys parfait:

cukr krystal 125g, smetana 400ml, baileys 1dcl, bílek 2ks, voda 1×PL

Postup:

Cukr svařit s vodou, přidat bílky a vyšlehat v ledu do studena. Přidáme baileys, promíchat …

pokračování

03.08.2014

Kávový dezert

créme brullé surprise

Cafe latte dortík

Suroviny bílý korpus:

vejce 0,4kg, cukr 0,2kg, olej 0,05kg, hladká mouka 0,2kg

Pracovní postup:

vejce vyšleháme s cukrem a olejem, přidáme mouku a promícháme. Pečeme při …

pokračování

20.09.2014

Losos pečený s dijonskou hořčicí a třtinovým cukrem

Dánská receptura

Losos pečený s dijonskou hořčicí a třtinovým cukrem

Suroviny:

200g losos filet na 1× osobu, 1× díl hořčice dijonské, 1× díl hrubozrnné …

pokračování

10.09.2014

Hruškové chutney

Podzim na kuchyni

Hruškové chutney

Suroviny:

1 kg hrušek, 3×ks na jemně nakrájenou šalotku, 0,1l balsamico ocet, 1× ČL hořčičné semínko, 1× ČL mleté skořice, 0,3 ČL římského kmínu, 400g tmavý …

pokračování

05.08.2014

Mléčná rýže s mandlemi

Dánský recept

Dýně

Suroviny:

70g jasmínová rýže, 0,35l vody, 50g tmavého cukru, 0,1L mléka, 0,05l smetany, 20g másla, 100g oloupané mandle, ovoce, ovocné pyré

Postup:

propláchnutou rýži zalijme směsí mléka, vody a smetany a ve …

pokračování

03.09.2014

Rizoto z dýně, hub, kaštanů a pancety

Podzim na kuchyni

Rizoto z dýně

Suroviny:

1ks dýně, 1× PL koriandr, sůl, pepř, 100g oloupaných kaštanů, 100g lesních hub, 200g panceta, šalvěj, římský kmín, dýňová semena, mascarpone Suroviny na rizoto: …

pokračování

03.09.2014

Dýňový koláč

Oblíbený recept na Halloween

Dýně

Suroviny:

Těsto: 170 g hladké mouky, 100 g studeného másla, 1× ks žloutek, 2× PL cukr krupice, špetka soli, voda dle potřeby Náplň: 1× ks menší dýně cca 2kg, 130g javorového …

pokračování

03.09.2014

Dýňový salát s ořechy a jablky

Podzim na kuchyni

Dýňový salát s ořechy a jablky

Suroviny:

120g salátová směs polníčku a rukoly, 100g jablka, 150g dýně, 60g směs ořechů, 1× PL olivový olej, …

pokračování

02.09.2014

Dýňová polévka se zázvorem

Podzim na kuchnyni

Dýňová polévka se zázvorem

Suroviny:

900g nakrájené dýně, 2ks nakájené šalotky, 100g nastrouhaného zázvoru, 100ml kokosového mléka, 1ks čerstvé chilli, 2× PL olivového oleje, sůl, pepř, dýňový olej, …

pokračování

14.06.2014

Kreolská salza

Letní omáčka vhodná k drůbeži nebo rybám

Kreolská salza

Suroviny:

1× ks paprika červená, 1× ks paprika žlutá, 4×ks rajče 1× PL olivový olej, 2× ks šalotka, 3× stroužek česnek, ½ ČL limeta šťáva, oregano, …

pokračování

15.06.2014

Nakládaná červená řepa

Nakládaná červená řepa

Suroviny:

0,5 kg červená řepa, 0,1L vinný bílý ocet, 0,2L olivový olej, 50g cukru, sůl, pepř, dýňový olej, šťáva z jednoho citrónu

Postup:

Červenou řepu očistíme a nakrájíme …

pokračování

14.06.2014

Koktejl z jahod, fenyklu a krevetek

Osvěžující, lehce pikantní letní předkrm

Koktejl z jahod, fenyklu a krevetek

Suroviny:

1×ks fenyklu, 0,1dcl čerstvé pomerančové šťávy, 1× PL lžíce medu, sůl, pepř, sušený fenykl, kajenský pepř, bílý vinný ocet, …

pokračování

20.04.2014

Chřestový salát „Mikádo“

s marinovaným lososem a citronovým olejem

'Chřestový salát

Suroviny:

1× svazek bílého chřestu, 1× svazek zeleného chřestu, 100g marinovaný losos, ½ červené čekanky, 4ks vejce, (sůl, ocet na pošírování) 1×ks citron, 2ks bobkový list, 1dcl suchého bílého vína, …

pokračování

20.04.2014

Jehněčí koleno s pečeným česenekem a rozmarýnem

Jehněčí koleno

Suroviny:

jehněčí koleno 4ks, 0,1dcl stolní olej, 2ks cibule nakrájené na kostky, 2ks mrkev nakrájená na kostky, 0,5ks celer nakrájený na kostky, česnek, 0,5l červené víno, rozmarýn, máslo, …

pokračování

16.03.2014

Studená Pažitko Křenová omáčka

na hovězí vařené maso například Tafelspitz

Křehké těsto

Suroviny

3× PL olej, 3× ks šalotky nakrájené na malé kostičky, 0,3dcl hovězího vývaru, 0,2 sladké smetany, 0,2 zakysané smetany, 4× PL suché bílé víno, 100g bílého toustového chleba …

pokračování

23.03.2014

Rebarborový koláč

Rebarbora – jeden z prvních jarních zdrojů vitamínů a osvěžení.

Rebarbora – jeden z prvních jarních zdrojů vitamínů a osvěžení.Zelenina, která se používá k desertům a skvělím koláčům.

Suroviny

Těsto: 100 g změklého másla, 200 g hladké mouky, 100 g cukru, 1× ks vejce, sůl, Náplň: 120g …

pokračování

23.03.2014

Křehké těsto

na deserty

Křehké těsto

Suroviny

200g měkkého másla, sůl, 150g moučkového cukru, 50g cukru, 200g hladké mouky, 7× bílek

Postup

Máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a cukrem do pěny, přidáme špetku soli. Postupně přidáváme hladkou …

pokračování

23.03.2014

Pěna z portského vína

dezerty

Kuřecí fond

Suroviny

8 žloutků, 100 g cukru krupice, 0.2I červené portské víno, 0.2 I sladké smetany

Postup

Ve vodní lázni vyšleháme žloutky do pěny, sundáme z plamene, zašleháme víno, promícháme a přidáme …

pokračování

23.03.2014

Omáčka z granátových jablek k dezertům (zejména čokoládovým)

zejména k čokoládovým dezertům

Kuřecí fond

Suroviny

5× ks granátových jablek, 100g tmavého cukru, 0,2dcl suché červené víno, 1×ks citron

Postup

ze 4ks jablek vybereme semínka, přidáme červené víno a cukr a pomalu svařujeme, během varu přidáme …

pokračování

20.04.2014

Pivní pěna

na grilované steaky

Kuřecí fond

Suroviny

0,5l tmavého sladového piva, 5×ks žloutek, mořská sůl, kajenský pepř, 1× ČL citrónové šťávy,

Postup

Ve vodní lázni šleháme žloutky se solí a trochou vody do ztuhnutí, přidáme pivo, šleháme …

pokračování

01.04.2014

Mornay omáčka

omáčka na zapékání

Kuřecí fond

Suroviny

0,2l smetany, 0,5l omáčky Bešamel, 2× PL nastrouhaného sýru gouda, 2× PL nastrouhaného parmezánu, 3× PL studeného másla nakrájeného na kousky

Postup

Bešamel zavaříme se šlehačku, poté začneme přisypávat sýr …

pokračování

23.03.2014

Omáčka Béchamel

Základní omáčka, která se může použít jako základ pro další omáčky (Nantua, Mornay, atd.)

Kuřecí fond

Suroviny

3× PL másla, 2× PL mouka, 0,6l mléka, sůl, bílý pepř, strouhaný muškátový oříšek

Postup

V hrnci rozpustíme máslo a přidáme mouku. Při střední teplotě mouku orestujeme. Poté postupně přiléváme mléko …

pokračování

23.03.2014

Americký kečup

použití k masu i k základům na další omáčky

Kuřecí fond

Suroviny

2kg zralých rajčat, 3× stroužek česneku, 0,1l jablečný ocet, 70g hnědého cukru, 1× ČL zázvoru, 1× ČL mořské soli, 6× zrnek černého pepře (rozdrtit), ½ ČL semen koriandru …

pokračování

23.03.2014

Rajčatové pyré

základ na omáčky, těstoviny

Kuřecí fond

Suroviny

20ks rajčat, 2× PL olivového oleje, 3× ks šalotka nakrájená najemno, 5× stroužek česneku, 2×ks bobkový list, 5× PL čerstvý tymián, 1× PL bazalky, 5× PL estragon, …

pokračování

26.04.2014

Jablečné chutney

Chutney - indický doplněk k masitým pokrmům, často mají pikantní chuť

Kuřecí fond

Suroviny

směs koření ( 2×díl semen fenyklu, 1× díl kmínu, 1× díl hořčičné semínko, 2× díl pískavice –řecké seno) 1× PL slunečnicový olej, 1× PL slunečnicového oleje, 0,5kg na …

pokračování

27.04.2014

Jablečný kečup

receptura z Anglie

Kuřecí fond

Suroviny

3kg aromatických jablek, 0,7 l červeného vinného octa, 2ks cibule nakrájené na kostičky, 2ČL soli, 1× ČL hřebíčku, 1×ks skořice celá rozbitá na kousky, 250g hnědého cukru

Postup

Jablka oloupeme, …

pokračování

27.04.2014

Dressing Tisíc ostrovů

pro všechny druhy zeleninových salátů

Kuřecí fond

Suroviny

0,2 l čerstvé majonézy, 0,2 I jogurt, 2× PL rajčatového protlaku, mořská sůl, kajenský pepř, 100g červené paprika na kostičky, sambal olek

Postup

Základem tohoto dresinku je majonéza, která se …

pokračování

27.04.2014

Fíková zálivka na salát z kachních prsou

sáláty

Kuřecí fond

Suroviny

2× kachní prsa, 7× PL olivový olej, 7× PL panenský olivový olej, 7× PL másla na pečení, 200g nakrájených sušený fíků, 4×ks najemno nakrájená šalotka, 5× ČL …

pokračování

26.04.2014

Lilkový dip

ke grilovaným masům a zelenině

balsamico-sherry omáčka

Suroviny

2 x ks malého lilku nakrájeného na kostky, 5× PL olivového oleje, 2× ks bílé cibule nakrájené na kostičky, 3× ks stroužky česneku, 1× ks chilli paprička …

pokračování

16.03.2014

Medvědí česnek

jarní energie v kuchyni

Medvědí česnek

Oproti normálnímu česneku je Medvědí česnek silnější i přesto, že jeho chuť je jemnější. Také jeho vysoký obsah vitamínu C ho předurčuje na jaře a to je přesně …

pokračování

27.03.2014

Balsamico-sherry omáčka

na smažené krevety a ryby

balsamico-sherry omáčka

Suroviny

2× PL balzamického octa, 2PL máslo, 4× ks šalotka na jemně nakrájená, 0,4l suché červené víno (Pinot Noir), 0,15l sladké sherry, 2× stroužky česneku, tymián, mořská sůl, …

pokračování

27.03.2014

Kuřecí fond

základ na další omáčky

Kuřecí fond

Suroviny

1kg kuřecí ořez na hrubo nasekaný, 7ks kuřecích stehenních kostí, 3× ks malá cibule na hrubo nakrájená, 3× ks mrkve nahrubo nakrájené, 1× ks celer, 7× PL kudrnka, …

pokračování

27.03.2014

Rybí fond

základ na další omáčky

Koriandr

Suroviny

2× ks mrkev na kousky, 1× ks cibule na kousky, 1ks pórek nakrájený, 1/3 ks celer na kousky, 2ks bobkový list, 1× PL lžíce čerstvé petrželky, 7 kg čerstvé …

pokračování

27.03.2014

Fenyklová omáčka

na smaženou zeleninu nebo saláty

Fenyklová omáčka

Suroviny

0,7 l vody, 2× PL semen fenyklu, 3× PL sherry ocet, 1× PL medu, 2× PL pikantní hořčice Dijon, 6× PL olej z vlašských ořechů, (slunečnicový), …

pokračování

30.03.2014

Telecí fond

základ na další omáčky

Telecí fond

Suroviny

3× PL lžíce slunečnicového oleje, 2kg telecí kosti (naseknuté) 4× ks telecí nožičky, 400g kuřecí křídla nebo kosti, 2× ks cibule na kostky, 2× ks mrkve na kostky, …

pokračování

30.03.2014

Bazalkové Pesto

na těstoviny i k masům

Koriandr

Suroviny

20 g hrubé mořské soli, 100 g piniové oříšky, 6 stroužků česneku, 1 svazek bazalky, 0,25 I dobrá studena lisovaný olivový olej, 50 g strouhaného pecorino, 100 g strouhaného parmazánu

Postup

V …

pokračování

30.03.2014

Koriandr – chilli marináda

na jatečné maso a drůbež

Koriandr

Suroviny

7× ks citron, 3× ks šalotka jemně nakrájená, 2× stroužek česneku, 2× PL sezamový olej, 1× ČL mleté sladké papriky, 1× ČL mleté skořice, 3× ČL mletého římského kmínu, 7× …

pokračování

27.03.2014

Česnekovo – mandlová tapenáda, doplněk k sušeným tomatům, rybám

Doplněk k sušeným tomatům, rybám

Koriandr

Suroviny

4× stroužek česneku, 150g černých oliv, 4× ks ančoviček, 4× ks kapar, 4× PL lžíce olivového oleje za studena lisovaného, 100g oloupaných mandlí, sůl

Postup

Česnek, mandle a olivy …

pokračování

29.03.2014

Mexická quacamole

Avokádový dip

Koriandr

Suroviny

2× ks sušená feferonka, 3× stroužek česneku na kostičky, 4× PL studené vody, 5× zralé avokádo (ready to eat, eat me, atd.) mořská sůl,

Postup

papričky a česnek vložíme do hmoždíře a …

pokračování

27.03.2014

Gratinované dršťky

chuť drštěk vynikne ve smetanové omáčce

Gratinované dršťky

Suroviny

400g vařených nakrájených drštěk, 1× ks cibule, 1× lžíce sádla, sůl, česnek, pepř, 1× ks bobkový list, majoránka, 0,5l smetana, 1× ks žloutek, 80g tvrdého sýru Gruyere, …

pokračování

27.03.2014

Smažené dršťky s brusinkovým křenem

Historická receptura restarace U Pinkasů

Smažené dršťky s brusinkovým křenem

Suroviny

400g vařených dršťek,0,2dcl piva plzeňského typu, 0,1 dcl smetany, 4× PL hladké mouky, 1×ks vejce, droždí, sůl, pepř, 1× ČL kořenící směsi …

pokračování

27.03.2014

Lampredotto

Dršťky na kuchyni? - překvapení nebo tradice?

Lampredotto stánek ve Florencii

Legenda

Na výrobu drštěk se používají tři předžaludky. Bachor je největší předžaludek a používá mikroby, čepec je navazuje na bachor je nejníž …

pokračování

29.01.2014

Americký dresink

na zeleninové a listové saláty

Koriandr

Suroviny

150g majonézy, 600g nízkotučného tvarohu, 0,2 l zakysané smetany, 3× PL rajského protlaku, 2× ks stroužek česneku jemně nasekaného, 3× PL najemno nasekaná směs bylinek(pažitka, petržel, bazalka, atd.) 2× ČL …

pokračování

29.01.2014

Aioli

studená provensálské tradiční omáčka z česneku

Koriandr

Suroviny

1× ČL hrubé mořské soli, 10 x ks stroužků česneku nakrájeného na kousky, 3× ks tlusté plátky bagety nebo bílého chleba ( bez kůrky ) 0,15 I plnotučné mléko, 2 …

pokračování

29.01.2014

Levandulová panacota s grepem

kombinace kachna vs. levandule

Levandulová panacota

Suroviny

200g tmavého chleba, 100g másla, 100g taveného sýra, 7dcl smetany, 1ks badyán, 3× lžíce levandule, 4× plátky želatiny, sůl, pepř, grep, rucolla

Postup

Chléb zbavíme kůrky a v mixeru …

pokračování

29.01.2014

Marináda na Ceviche salát

Mexiko - Peru

Ceviche salát

Suroviny

2× ks limety, ½ lžíce nasekané chilli paprička bez semínek, ½ lžíce mořské soli, ½ lžíce menu, 1× lžíce arašídového oleje, 1× lžíce nasekané …

pokračování

29.01.2014

Thajská červená kari omáčka

ke smaženým krevetám, kuřecí maso

Koriandr

Suroviny

400ml kokosové mléko, 30g červená kari pasta (thai kari), 20g nasekaná šalotka, 1× ks citronová tráva, 40g palmový cukr, 5cl rybí omáčky, 1× lžíce limetových listů, ½ lžíce limetkové šťávy, …

pokračování

29.01.2014

Thajská omáčka na jarní rolky

Koriandr

Suroviny

2× lžíce tmavého cukru, 3× lžíce rýžového octa, 1× stroužek česneku, 2× lžíce kečupu, 3× lžíce vody, ½ x lžíce vody, 1× lžíce nastrouhané mrkve, 1× lžíce nastrouhané okurky, 1× …

pokračování

16.01.2014

Polévka z mrkve a koriandru

pouze 102Kalorií na porci

Koriandr

Suroviny

1× polévková lžíce rostlinného oleje, 1× ks cibule, 450g nakrájené oloupané mrkve, 1× stroužek česneku, 1× čajová lžička mletého koriandru, 1,2 l zeleninového vývaru, 3× čajová lžička nasekaného čerstvého koriandru, …

pokračování

02.01.2014

Cizrnový salát s mátou a chilli

Zdravá luštěnina s oříškovou chutí

Cizrna

Suroviny

200g cizrna, voda na vaření, 1 dcl olivový olej, 150g cherry tomaty, 100g mozzarella, 1× polévková lžíce nasekané čerstvé bazalky, 0,5× polévkové lžíce nasekané čerstvé máty, 1× polévková …

pokračování

04.11.2013

Zvěřinové ragů v listovém těstě

Podzim na kuchyni

Zvěřinové ragů v listovém těstě

Suroviny

0,6 kg očištěné zvěřiny například ořez zajíc, ořez kančí kýta, srnčí atd. 20 dkg očištěné kořenové zeleniny nakrájené na kostičky, 20 dkg …

pokračování

25.02.2013

Pečená kachna s červeným zelím

Česká kuchyně

Pečená kachna s červeným zelím

Suroviny

kachna 2200g 1ks, sůl, kmín, voda, hladká mouka, červené zelí 400g červené víno, brusinky

Postup

Očištěnou kachnu opláchneme, odsekneme křídla, osolíme na povrchu i …

pokračování

25.02.2013

Vývar z kořenové zeleniny a hovězího masa

Česká kuchyně

Hovězí vývar na polévku

Suroviny

kloubové nebo morkové kosti 3kg, voda 10l, mrkev 200g, celer 200g, cibule, pepř celý, nové koření, česnek, kudrnka, sůl

Postup

omyté kosti (můžeme přidat i hovězí …

pokračování

25.02.2013

Dršťková polévka

Česká kuchyně

Dršťková polévka

Suroviny

hovězí dršťky 350g, cibule 100g, olej 80g, mouka hladká 100g, paprika mletá sladká 30g, kmín, pepř, sůl, majoránka, feferonka, česnek

Postup

pečlivě očištěné dršťky opláchneme, zalijeme studenou vodou a dáme …

pokračování

25.02.2013

Špekové knedlíky se zelím

Česká kuchyně

Špekové knedlíky se zelím

Suroviny

vepřový uzený bůček 400g, slanina 100g, houska 900g, sůl 20g, vejce 4ks, mléko 400g, cibule 300g, sůl, pepř, sádlo, zelí bílé 500g, cukr, ocet, …

pokračování

25.02.2013

Rajská omáčka s vařeným hovězím masem

Česká kuchyně

Rajská omáčka s vařeným hovězím masem

Suroviny

hovězí maso (kulatá plec) 800g, olej 80g, cibule 120g, mrkev 100g, celer 100g, petržel 80g, pepř celý 2g, nové koření …

pokračování

09.02.2013

Zelný salát s křenem

Česká kuchyně

Zelný salát s křenem

Suroviny

zelí hlávkové bílé 1kg, mrkev 300g, sůl 40g, křen 100g, olej 100g, cukr 1× díl cca 110g, ocet 1× díl cca 110g

Postup

Pečlivě očištěné hlávky …

pokračování

09.02.2013

Pstruh po mlynářsku

Česká kuchyně

Pstruh po mlynářsku

Suroviny

filet ze pstruha 800g, hladká mouka, drcený kmín, sůl, pepř, paprika, kudrnka, máslo, olej

Postup

Filet očistíme a osušíme, osolíme a opepříme. Hladkou mouku smícháme s drceným …

pokračování

01.02.2013

Jablkový závin z listového těsta

Česká kuchyně

Jablkový závin z listového těsta

Suroviny

jablka 1kg, listové těsto 400g, skořice, cukr, rozinky, vlašské ořechy, vejce, strouhanka, cukr moučka

Postup

Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle, necháme …

pokračování

09.02.2013

Karlovarský knedlík

Česká kuchyně

Karlovarský knedlík

Suroviny

světlé pečivo (rohlík, houska, veka) 900g, vejce 6ks, mléko 0,5l, sůl, kudrnka, muškátový květ,

Postup

pečivo (může být starší) nakrájíme na kostky 1×1cm. Kostky vložíme do velké nádoby a …

pokračování

09.02.2013

Svíčková na smetaně

Česká kuchyně

Svíčková na smetaně

Suroviny

hovězí maso 1000g (zadní, falešná svíčková), olej, slanina 150g, mrkev 3ks, celer 0,5ks, petržel 1ks, cibule 3ks, nové koření, bobkový list 3 ks, celý pepř, tymián, plnotučná …

pokračování

26.01.2013

Zelná s paprikou

Česká kuchyně

Zelná s paprikou

Suroviny

zelí hlávkové 400g, brambory 200g, tuk 100g, kmín, sůl, pepř, paprika sladká 150g, paprika pálivá 20g, ocet, slanina 200g, hladká mouka 100g

Postup

Nakrájenou cibulku vložíme na rozpálený …

pokračování

26.01.2013

Kulajda se straceným vejcem

Česká kuchyně

Kulajda

Suroviny

máslo 100g, hladká mouka 80g, brambory 400g, kmín, sůl, pepř, smetana 200g, mléko 200g, ocet, sůl, pepř, kopr,

Postup

Na rozpuštěné máslo nasypeme mouku, kmín a zamícháme jíšku, tu zalijeme mlékem a za …

pokračování

26.01.2013

Bramborová polévka

Česká kuchyně

Bramborová polévka

Suroviny

brambory 500g, mrkev 200g, celer 200g, petržel 100g, cibule 100g, olej 100g, hladká mouka 80g, sušené houby 10g, kmín, česnek, sůl, pepř, majoránka

Postup

Očištěné brambory, mrkev, celer, petržel nakrájíme na …

pokračování

26.01.2013

Buřty na černém pivu

Česká kuchyně

Buřty na černém pivu

Suroviny

8 špekáčků, 3 větší cibule, 4 paprikové lusky, 1 pórek na kolečka, česnek podle chuti, feferonky podle chuti, rajský protlak, sádlo, sůl pepř

Postup

Špěkáčky (nejlépe z …

pokračování

26.01.2013

Škvarkové placky

Česká kuchyně

Škvarkové placky

Suroviny

300 g hladké mouky, 1 vejce, 1/2 lžičky soli, 30 g kvasnic, 250g najemno strouhaných vařených brambor, 250 g mletých škvarků, mléko dle potřeby

Postup

Nejprve připravíme kvásek z kvasnic, cukru …

pokračování

26.01.2013

Květákové placičky

Česká kuchyně

Květákové placičky

Suroviny

1 květák, 2 vejce, hladká mouka, sůl a pepř, hrášek s mrkví, strouhanka, olej na smažení

Postup

Květák nastrouháme, přidáme vejce, hladkou mouku, sůl, pepř, polévkové koření, najemno nakrájené špekáčky a …

pokračování

26.01.2013

Škvarková pomazánka

Česká kuchyně

Škvarková pomazánka

Suroviny

180 g vepřových škvarků, 2 – nakládané okurky, 3 jarní cibulky, 2 lžičky plnotučného nebo dijónské hiořčice, 2 vejce, uvařené natvrdo, sůl a čerstvě mletý pepř

Postup

Škvarky …

pokračování

25.01.2013

Mleté řízky v houbové omáčce

Česká kuchyně

Mleté řízky v houbové omáčce

Suroviny

400g mleté směsi hovězího a vepřového masa, 1 cibule, 50g másla, 200–400g hub, 200ml kyselé smetany, hladká mouka, sůl a pepř, 2 …

pokračování

26.01.2013

Česká sekaná

Česká sekaná

Česká sekaná

Suroviny

3/4 kg mletého masa (polovinu vepřového a polovinu hovězího), 1 malá cibule, 1 lžička sádla, petrželová nať, 2 žemle, 2 až 3 vejce, 50 g slaniny, pepř a sůl, 1 …

pokračování

26.01.2013

Roláda z bůčku s nádlivkou

Česká kuchyně

Roláda z bůčku s nádlivkou

Suroviny

1 kg vepřového boku bez kůže, 3 housky, 50 ml mléka, 2 vejce (žloutky i bílky), 50 g hub, 4 stroužky česneku, …

pokračování

26.01.2013

Pečený bůček na černém pivu se švestkami

Česká kuchyně

Pečený bůček na černém pivu se švestkami

Suroviny

700 g vepřového bůčku, na větší kostky, 300 g švestek, bez pecek a rozpůlené, 200 ml černého piva, …

pokračování

26.01.2013

Vepřové maso s mrkví

Česká kuchyně

Vepřové maso s mrkví

Suroviny

500 g vepřové plece, 400 g mrkve, 200 ml vývaru, 100 ml smetany, 2 cibule, 2 lžíce hladké mouky, muškátový květ, sůl, bílý pepř,sádlo

Postup

Cibuli …

pokračování

25.01.2013

Moravský vrabec

Česká kuchyně

Moravský vrabec

Suroviny

600g vepřového bůčku, 1 lžíce sádla, 1 velká cibule, 1 lžička mleté sladké, papriky, kmín, sůl

Postup

Tučnější bůček pokrájíme na větší kousky a prudce opečeme na rozpáleném sádle. …

pokračování

26.01.2013

Uzené koleno se zelím a paprikovými fazolemi

Česká kuchyně

Uzené koleno se zelím a paprikovými fazolemi

Suroviny

Uzené vepřové koleno, 250 g fazolí různých barev a velikostí, 100 g sádla, sůl,1 větší nakrájená cibule, nové …

pokračování

26.01.2013

Králík dušený v bylinkové marinádě s jablky

Česká kuchyně

Králík dušený v bylinkové marinádě s jablky

Suroviny

1 králík, naporcovaný, marináda: 125 ml bílého vína, 2 lžíce bylinkového vinného octa, 1/2 lžičky mletého, 1/2 lžíce …

pokračování

27.01.2013

Hovězí pečeně na červeném víně

Česká kuchyně

Hovězí pečeně na červeném víně

Suroviny

1 kg zadního hovězího, 250 g špeku, 500 g kořenové zeleniny, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, sádlo, bobkový list, nové koření, …

pokračování

27.01.2013

Králík pečený na hořčici a houbách

Česká kuchyně

Králík pečený s hořticí a houbami

Suroviny

4 porce králíka, sůl, pepř, kmín, petrželka, trocha česneku, kremžská hořčice, 500 g hub, cibule, slanina, máslo, smetana

Postup

Porce králíka osolíme, …

pokračování

27.01.2013

Kapr na slanině

Česká kuchyně

Kapr na slanině

Suroviny

1000 g kapra, 220 g slaniny, sůl, mletý zázvor, snítka šalvěje, 100 g cibule, 150 ml bílého vína, 60 g másla, 2 lžíce medu

Postup

Kapra …

pokračování

27.01.2013

Kapr na černo

Česká kuchyně

Kapr na černo

Suroviny

1 kg čerstvého kapra, sůl, 200 g kořenové zeleniny, 1 cibule, 5 zrnek pepře, 3 nová koření, 1 bobkový list, špetka tymiánu citrónová kůra, 60 g …

pokračování

27.01.2013

Rybí guláš ze sumce

Česká kuchyně

Rybí guláš ze sumce

Suroviny

500 g českého sumce, 1 větší cibuli, 2 lžíce mleté červené sladké, papriky, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, sůl a bílý …

pokračování

27.01.2013

Štika dušená s ančovičkami

Česká kuchyně

Štika dušená s ančovičkami

Suroviny

Štika cca 700g, sůl, 60 g másla, 1 citrón, 1 cibule, 2–3 ks ančoviček, kudrnka, 30 g hladké mouky, 250 ml kyselé smetany, 250 …

pokračování

27.01.2013

Pečený pstruh s křenem a ořechy

Česká kuchyně

Pečený pstruh s křenem a ořechy

Suroviny

4 pstruzi cca á 200g, sůl, mletý černý pepř, 1 vrchovatá lžíce nastrouhaného čerstvého křenu, 250 ml smetany, 2 hrsti …

pokračování

27.01.2013

Nádivka do drůbeže

Česká kuchyně

Nádivka do drůbeže

Suroviny

2 – 4 ks bílého pečiva, 150ml mléka, 4 stroužky česneku, rozetřené se solí sůl, drůbeží nebo kachní játra, nasekaná petrželka, 2 žloutky a 2 bílky …

pokračování

27.01.2013

Šoulet s kachním masem

Česká kuchyně

Šoulet s kachním masem

Suroviny

4 porce pečené kachny včetně výpeku, kachní nebo vepřové sádlo pod cibuli, 400 g krup, 400 g hrachu, 2 velké cibule, 1 celý velký …

pokračování

27.01.2013

Pečená kachna na černém pivu

Česká kuchyně

Pečená kachna na černém pivu

Suroviny

1× ks kachna bez drůbků kachna, sádlo, 1× ks čerstvý zázvor zázvor, čerstvý tymián, 1 cibule nahrubo nakrájená, 2 menší jablka, nakrájená na …

pokračování

27.01.2013

Kachní prsíčka s vínem a rozinkovým zelím

Česká kuchyně

Kachní prsíčka s rozinkovým zelím

Suroviny

750 g kachních prsíček, sůl, kmín, 2 větší cibule, 500 g kysaného zelí, 250 ml bílého vína, 0,5 l vývaru z …

pokračování

27.01.2013

Krůtí ragů s rajčaty a černým pivem

Česká kuchyně

Krůtí ragů s černým pivem

Suroviny

500 g krůtích prsíček na nudličky, 2 červené cibule nadrobno, 250 g rajčat na menší kostičky, 300 g fazolových lusků, …

pokračování

27.01.2013

Dušené kuře po staročesku

Česká kuchyně

Dušené kuře po staročesku

Suroviny

1 kuře cca 1,5kg, několik lístků šalvěje, snítku tymiánu, majoránky a rozmarýnu, 3 cibule na kousky, 2 stroužky česneku, oloupané a rozpůlené, 3 …

pokračování

27.01.2013

Pikantní drůbeží játra

Česká kuchyně

Pikantní drůbeží játra

Suroviny

300 g drůbežích jater, 100 g uzeného špeku, 3 polévkové lžíce oleje, 1 palička česneku podle chuti, worcestr omáčka, 250 ml rajského protlaku, 1 lžička pálivé …

pokračování

23.01.2013

Kuře na paprice

Česká kuchyně

Kuře na paprice

Suroviny

malé kuře, 40 g másla, 250 ml smetany,2 žlou­tky,1 cibule,ci­trónová šťáva,pepř,sůl

Postup

Očištěné kuře nasekáme na porce, osolíme, opepříme, osmažíme na másle a vyjmeme. Na másle pak …

pokračování

20.01.2013

Rostbeef

Pečeně z vysokého hovězího roštěnce

Rostbeaf

Suroviny

vysoký roštěnec 800 g, olej, sůl, worcester, pepř, hořčice, rozmarýn, brandy

Postup

Opláchnuté maso je nutné dobře očistit od tuku, blan a šlach. Špičkou ostrého nože zajedeme mezi blanku a maso a …

pokračování

19.01.2013

Pelmeně s jehněčím masem:

receptura z Uljanovska

Pelmeně s jehněčím masem

Masem plněné taštičky podávané s ocet, ruské recepty

Suroviny

hladká mouka 500g, vejce 1ks, voda dle potřeby, máslo 50g, jehněčí maso 200g, sůl, pepř, ocet, česnek

Postup

Z …

pokračování

19.01.2013

Pečené houby s lilkem a česnekem

receptura z Uljanovska

Pečené houby s lilkem a česnekem

Oblíbený pokrm, který se může podávat jak teplý tak i studený.

Suroviny

nakládané houby 200g česnek, olej, sůl, …

pokračování

19.01.2013

Kutja s ovocem s ořechy

receptura z Uljanovska

Kutja s ovocem s ořechy

Tradiční ruská kaše s ořechy, která nesmí chybět při pravoslavných vánocích.

Suroviny

pšenice 600g, máslo 20g, mléko 0,2l, mák 100g ořechy 150g, sušené …

pokračování

19.01.2013

Bliny s kaviárem

receptura z Uljanovska

Bliny s kaviárem

Ruské bliny neboli slané lívance se podávají s rozehřátým máslem a kaviárem a zakysanou smetanou

Suroviny

hladká mouka 500g , máslo 50g, droždí 10g, vejce 2ks, mléko …

pokračování

16.12.2012

Bramborový salát s jablky, mrkví a pažitkou

Lehký vánoční salát

Bramborový salát s jablky

Suroviny

500g brambor vhodných na salát, 1,5dcl kuřecího vývaru, rostlinný olej, 80g červené cibule, 200g jablek, pažitka, sůl, pepř, ocet, 150g mrkev

Postup

Oprané brambory uvaříme ve …

pokračování

16.12.2012

Hráškový krém s badyánem

Vánoční polévka

Hráškový vánoční krém

Suroviny

400g mraženého hrášku, 80g másla, 40g šalotky, kuřecí vývar, 120g zakysané smetany, máta,sůl, pepř, badyán, citron, žlutou mrkev na ozdobu

Postup

Pomalu rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou šalotku a …

pokračování

16.12.2012

Krém karamel s hruškovým kompotem

Vánoční dezert

Vánoční dezert

Suroviny

30g cukru krupice, 1dl vody,1ks vanilkový lusk, 4ks vejce, 1ks hruška, skořice, cukr, 2dl červené víno, hřebíček, moučkový cukr, fantazii a čokoládu na dozdobení dezertu, lesní ovoce

Postup

Cukr …

pokračování

22.11.2012

Okroška

receptura z Uljanovska

Okroška

Studená pivní polévka se zeleninou

Suroviny

100g mrkev,100g celer, 200g brambor, 100g sterilizovaná okurka, 100g jablko, 50g nakládané houby, 100g cibule, čerstvý kopr, pažitka, kerblík, 0,2l piva, vejce 2ks, pepř, ostrá hořčice, …

pokračování

22.11.2012

Boršč

receptura z Uljanovska

Boršč

Polévka, na kterou existuje nepřeberné množství receptur celé evropě.

Suroviny

kosti 600g, 1200g hovězí maso, 1000g hlávkové zelí, 600g červené řepy, 300g karotky, 200g cibule, 100g kachní sádlo, 400g brambor, 100g …

pokračování

19.11.2012

Krém karamel

Creme Caramel s lesním ovocem

Krém karamel

Dezert jehož obdoby (pudink s karamelem) jsou oblíbené po celém světě.

Suroviny

Cukr krupice na karamel 1kg, voda na karamel 200g, mléko 1l, smetana 1l cukr krupice 0,4, vejce …

pokračování

18.11.2012

Kapr v papilotě

Třeboňský kapr pečený s rozmarýnem a černým pivem v papilotě

Kapr v papilotě

Suroviny

kapr filet 400g, sůl, pepř, máslo 100g, černé pivo, rozmarýn, kudrnka, slanina 100g, mrkev 200g, brambor 400g

Postup

Očištěného kapra zbavíme šupin, osolíme a opepříme. Z …

pokračování

08.09.2013

Hrušková marmeláda s badyánem

Hrušková marmeláda

Z Lovosické odrůdy „Bohemia“ se už od středověku připravovala povidla, krížaly, prachanda (sušené semleté hrušky) z tohoto kdysi velmi v českých zemích ceněného ovoce se dá připravit …

pokračování

16.09.2012

Tafeflspitz

Tafelspitz - vařená hovězí špička

Tafeflspitz

Nejslavnějším vídeňským jídlem je tafelspitz, což je vlastně „obyčejná“ vařená hovězí špička. Právě tohle bylo nejoblíbenější jídlo Františka Josefa I. Císaře Rakouského a krále Českého

Suroviny

2.5 – 3 kg Tafelspitz …

pokračování

10.08.2012

Jahodová marmeláda s mátou

LETNÍ ZAVAŘOVÁNÍ

Jahodová marmeláda

Suroviny

1kg jahod, 500g cukru, 1ks želírovacího prostředku, 1ks citron, máta

Postup

Jahody omyjeme a odstraníme stopky. 2/3 jahod zasypeme cukrem a necháme 2 hodiny až přes noc …

pokračování

11.06.2012

Torta di Ricotta – koláč z rikoty

TOSKÁNSKÁ KUCHYNĚ

Torta di Ricotta – koláč z rikoty

Suroviny:

300g bílého cukru, 3 ks vejce, 300g rikoty, 200g hladké mouky, 1× ks kypřící prášek, 100g škrobu, …

pokračování

11.06.2012

Salza Verde – studená omáčka ke grilovaným masům

TOSKÁNSKÁ KUCHYNĚ

Salza Verde

Suroviny:

svazek kudrnky, 100g kapar, 3ks natvrdo vařené vejce, tymián, sůl, pepř, červený vinný ocet.

Postup:

Omytou nasekanou kudrnku nasekáme na jemno a vložíme do misky, přidáme tymián, sůl, …

pokračování

11.06.2012

Panzanella – letní salát s chlebem

TOSKÁNSKÁ KUCHYNĚ

Panzanella

Suroviny:

2 ks větších rajčat, 1 ks okurka, 1 ks cibule, bazalka, olivový olej, sůl, pepř, vinný ocet, bílí chléb,

Postup:

Zeleninu opláchneme a nakrájíme spolu s cibulí na malé kousky. Bazalku …

pokračování

11.06.2012

Baccalla Toscana – solená treska s tomaty

TOSKÁNSKÁ KUCHYNĚ

Baccalla Toscana – solená treska s tomaty

Suroviny:

800g nasolená (sušená) treska, mouka, olivový olej, česnek, 400 rajčat, listový špenát

Postup:

Tresku necháme namočenou ve studené …

pokračování

11.06.2012

Patata – pečené brambory s fenyklem

TOSKÁNSKÁ KUCHYNĚ

pečené brambory s fenyklem

Suroviny:

brambor, fenykl, mrkev, parmazán, olivový olej

Postup:

Očištěné brambory nakrájíme na čtvrtky a dáme vařit spolu s mrkví a fenyklem do osolené vody. Zeleninu vaříme …

pokračování

11.06.2012

Arista – směs na pečené vepřové maso

TOSKÁNSKÁ KUCHYNĚ

Arista

Suroviny:

rozmarýn, sůl, pepř, česnek, (feferonka)

Postup:

Oloupaný česnek nasekáme na jemné kousky, přidáme hrubou sůl, pepř a ručně nakrájený rozmarýn (v mixeru se zahřívá a ztrácí barvu) Do směsi se může …

pokračování

11.06.2012

Peposo alla formacina – hovězí maso ve vlastní šťávě

TOSKÁNSKÁ KUCHYNĚ

Peposo alla formacina

Suroviny:

1000g hovězí kližky, 10 stroužků česneku, 2dcl olivový olej, 1× polévková lžíce celého pepře, mletý pepř, sůl, rajčata, červené víno

Postup:

Do hrnce nalijeme poměrně velké …

pokračování

11.06.2012

Sugo di Faraona in Bianco – perlička v bílém víně s tagliatelemi

TOSKÁNSKÁ KUCHYNĚ

Sugo di Faraona in Bianco

Suroviny:

1s Perlička, sůl, pepř, 2dcl bílé víno, jalovec, 400g rajčata, 150g řapíkatý celer, olivový olej, 150g mrkev, 150g cibule,

Postup:

Perličku zbavíme nečistot …

pokračování

11.06.2012

Pici all aglione – těstoviny s tomaty a česnekem

TOSKÁNSKÁ KUCHYNĚ

Pici all aglione – těstoviny s tomaty a česnekem

Suroviny:

Pici jsou silné, ručně dělané těstoviny, jejichž tvar je podobný tlustým …

pokračování

11.06.2012

Spaghetti Piselli – špagety s hráškem

TOSKÁNSKÁ KUCHYNĚ

Spaghetti Piselli

Suroviny:

Vaření surovin, zejména těstovin al dente je způsob vaření, kdy surovina zůstává pevná, ale ne tvrdá. Těstoviny, které se vaří al dente mají nižší glykemický index a také …

pokračování

11.06.2012

Ribollita - slavná toskánská polévka z chleba, fazolí a zeleniny

TOSKÁNSKÁ KUCHYNĚ

Ribollita

Suroviny:

2ks cibule, 2ks mrkve, 1ks řapíkatý celer,300g brambor, olivový olej, tymián, 300g šunka, rajčata „pelati“, brambora, 1ks střední cuketa, ½ hlávky zelí, ½ hlávky kapusty, 300g bílé …

pokračování

11.06.2012

Crostini di Cipolle all Vinsanto – toasty s cibulí dušenou ve víně

TOSKÁNSKÁ KUCHYNĚ

Crostini di Cipolle all Vinsanto – toasty s cibulí dušenou ve víně

Suroviny:

0,5 kg cibule, 4 x polévková lžíce …

pokračování

11.06.2012

Crostini Toscani – toasty se směsí z drůbežích jater

TOSKÁNSKÁ KUCHYNĚ

Crostini Toscani – toasty se směsí z drůbežích jater

Suroviny:

1000g kuřecích jater, olivový olej, 2× polévková lžíce, 600g cibule, šalvěj, pepř, tomato …

pokračování

01.06.2012

Papa all Pomodoro – polévka z tomatů a chleba

TOSKÁNSKÁ KUCHYNĚ

Papa all Pomodoro – polévka z tomatů a chleba

Suroviny:

1kg rajčat, 1× díl řapíkatý celer, 1× díl mrkev, kudrnka, bazalka, kudrnka, olivový olej,chléb, …

pokračování

26.04.2012

Lepjoška

Azijský chléb

Lepjoška

Suroviny

sůl, 1 kg hladké (původní recept) nebo polohrubé mouky, mléko nebo voda podle potřeby, 170g másla, na špičku nože droždí (je možná varianta jak s droždím tak bez), vejce na …

pokračování

25.04.2012

Pistáciový dortík

s omáčkou z černého rybízu

Pistáciový dortík

Pokud Vám říkají něco jména Casbury, Lindt, Peter Suchard, Callebaut nebo Tobler, tak velmi pravděpodobně milujete čokoládu stejně jako my. Bohužel je pro nás pojídání čokolády o něco …

pokračování

25.04.2012

Jahodové gazpacho

se sorbetem Red Bull

Jahodové gaspacio

Využití espum neboli pěn v dezertech má poměrně krátkou historii. První pokusy jsou z roku 1994. Pěny nebo španělsky (podle místa vzniku) espuma se mohou podávat studené nebo …

pokračování

25.04.2012

Čokoládové souflé

s kávovou zmrzlinou

Čokoládové souflé

Slovo souflé pravděpodobně pochází ze slova souffler, které znamená „vyhodit“ nebo volněji „nafouknout“. To je celkem výstižný popis toho, co se děje v troubě při přípravě tohoto dezertu …

pokračování

22.04.2012

Citrónový mousse

s ananasem a čokoládou

Citronový mouse

Mousse není nic jiného než další výraz pro pěnu, a pěna je dezert (nebo jídlo), které obsahuje vzduchové bubliny. Může se samozřejmě lišit, od lehké vzdušnosti až po …

pokračování

22.04.2012

Ořechové ravioli

v ovocné polévce

Ořechová raviola

Chřest se může

vařit na předkrm, pošírovat jako příloha, restovat jako v čínských pokrmech, přidávat do kuřecí směsi, grilovat ve slanině, zapékat s holandskou omáčkou, přidávat syrový do salátů, …

pokračování

22.04.2012

Cheesecake

s malinami

Chease cake

Korpus

120g sušenek, 100g másla, skořice, kakao, 30g mletých vlašských ořechů. Sušenky semeleme na středně hrubo, nebo vložíme do látkové utěrky a paličkou na maso rozbijeme na středně …

pokračování

12.04.2012

Zapečený kozí sýr

s fazolovým salátem a rajčaty

Kozí sýr

Suroviny

200g fazolí, 200g rajčat, 100g kozího sýra,50g polotučného tvarohu, olivový olej, česnek, bazalka, sůl, pepř, vinný ocet, rucola nebo salát

Postup

Sušené fazole, které mají podobně jako ostatní luštěniny …

pokračování

12.04.2012

Panacota

s calvádosem a lesním ovocem

Panacota s lesním ovocem

Panna cotta, neboli vařená smetana, pochází patrně ze severní Itálie. Ale v dnešní době se připravuje zřejmě všude. Nedávno jsme ji dostali za úkol …

pokračování

11.04.2012

Salát Cezare

receptura La Hacienda de Los Morales - Mexiko

Salat Cezare

Salát Cezare se nejmenuje podle žádného římského císaře, jak často slýchám. Jméno mu dal šéfkuchař Caeser Cardini, italský imigrant, který pracoval v Tijuaně v Mexiku. Sami mexičané udávají …

pokračování

11.04.2012

Jablková variace

koláč, sorbet, želé, chips

Jablková variace

Jablkový koláč

110g cukru krupice, 900g jablek, 3 vanilkové pudinky, 500g polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek, 250g másla, 60g mléka, 1 vejce. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme …

pokračování

11.04.2012

Smažené meruňky

s vanilkovým krémem

Smažené meruňky

Vanilkový krém

2 žloutky, 1vanilkový lusk, 0,2ml mléka, 0,2l šlehačky, 75g cukru. Vanilkový lusk podélně nařízneme, vyjmeme dužinu a povaříme s mlékem. Žloutek rozmícháme do pěny s cukrem. Vanilkový …

pokračování

11.04.2012

Ovocný salát s jahodovým sorbetem

a čokoládovou omáčkou

Ovocný salát

Ovocný salát

600g očištěného sezónního ovoce, šťáva z jednoho citrónu, hnědý cukr, brusinkový džus, likér Grand Marnier. Salát vždy připravujeme z čerstvého ovoce: Oloupaná jablka nakrájíme na čtvrtky, zbavíme …

pokračování

06.04.2012

Ořechové flameri s ananasem

a anasovým chipsem

Ořechové flameri s ananasem

Suroviny

8 porcí

6 dcl mléka, 3žloutky, 60g moučkového cukru, 390g mletých ořechů, 30g cukru krupice, 9 polévkových lžic vyšlehané smetany, 90g krupice, 200g ananasu, 1 …

pokračování

06.04.2012

Štrůdl z tvarohu a sušeného ovoce

s višňovou omáčkou a zakysanou smetanou

Štrůdl z tvarohu a sušeného ovoce

Suroviny

3 vejce, 2 citróny, 125g másla, 50g sušeného ovoce (sušená jablka, meruňky, švestky), 200g vlašských ořechů, 60g cukru moučka, …

pokračování

05.04.2012

Telecí hřbet

s citrusovou esencí a šafránovým rizotem

Telecí hřbet

Suroviny

600g telecího hřbetu s kostí , 2 ks pomerače, 2 ks citronu, 1 ks limety, cukr, sůl, pepř, 600ml telecího fondu,100g másla, kořenová zelenina, rostlinný olej, rýže …

pokračování

05.04.2012

Bio Rostbeaf

s lilkovým kaviárem a mrkvovým pyré

Bio Rostbeaf

Suroviny

600g roštěné, 1kg mrkve, 2 lilky, máslo, zakysaná smetana, šlehačka, hořčice, olej, česnek, jarní cibulka, mořská sůl, 1 citrón, pepř, tymián, rozmarýn, koriandr, mořská sůl

Postup

Roštěnou očistíme, odblaníme …

pokračování

05.04.2012

Krůtí mandlové kotouče

podle receptu JaromíraTrejbala

Krůtí kotouče

Suroviny

500g krůtích prsou bez kůže, 50g mandlí, 120g másla, sůl, 2 vejce, hladká mouka, strouhanka na obalení, sádlo na smažení

Postup

Mandle spaříme, oloupeme, drobně posekáme a smícháme s máslem. …

pokračování

05.04.2012

Kuře Vlasty Buriana

vytvořeno ze základního receptu Jaromíra Trejbala

Kuře Vlasty Buriana

Suroviny

500g širokých nudlí, 8 plátků kuřecích prsíček, 2 paprikové lusky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 rajčata, 2 jablka, 50g másla, pepř, sůl, 100g mandlových plátků

Postup

Papriky …

pokračování

05.04.2012

Créme Brulé

s hřebíčkem a hruškami

Créme brulé s hruškami První zmínka o „páleném krému“ pochází z Francie z roku 1691. Tehdejší recept se skládal ze žloutků, mléka a špetky mouky. Později se do …

pokračování

05.04.2012

Pečená husa

s bramborovými šiškami

Pečená husa

Suroviny

husa (nejlépe o hmotnosti kolem 4–5 kg), sůl, kmín, 2 jablka, sušené švestky, brambory, krupice, hrubá mouka, slité sádlo, strouhanka, červené zelí, červené víno, med, vejce

Postup

Husu očistíme a nasolíme, …

pokračování

05.04.2012

Palačinka

Jak připravit tenkou palačinku

Příprava palačinky

Suroviny

30g vanilkového cukru, 4 vejce, 75g hladké mouky, 50g mléka, sůl, voda, máslo

Postup

Pomocí elektrického mixéru připravíme směs z vajec, mouky, mléka, soli a vody. Těsto připravíme do konzistence …

pokračování

05.04.2012

Barevný piškot

s čokoládovou pěnou a omáčkou

Barevný piškot Karamel můžete připravovat buď hnědý, nebo světlý. Záleží na tom, jakou cestou ho připravujete. Klasický, neboli tavený karamel, při jehož přípravě byste neměli přesáhnout teplotu 145° C (jinak …

pokračování

06.04.2012

Jarní nákyp

s bylinkami

Bylinkový nákyp

Suroviny

Blíží se doba kdy se začnou zelenat bylinky

petrželka, tymián, bazalka, pažitka, jarní cibulka (1 svazek), sůl a pepř, muškátový květ nebo oříšek, máslo, strouhanka na vysypání, 1 chlebíčková …

pokračování

21.03.2012

Řeřichová pěna

jarní sabayon

Řeřichová pěna

Suroviny

4 vejce, 4 šálky sladkého bílého vína, 1 šálek nasekané směsi řeřichy zahradní a směsi bylinek, 2 šálky bílého vína, 2 šálky drůbežího vývaru, sůl, pepř

Postup

Oddělte vejce a …

pokračování

21.03.2012

Marinovaný losos

Postup při marinování

Suroviny

Očištěný filet z lososa, mořská sůl ,cukr, citron, pomeranč, kopr, fenykl, bobkový list, brandy nebo koňak, na potření po opláchnutí olivový olej a nasekaný kopr.

Postup

Limetka Filet z lososa opláchneme studenou vodou a …

pokračování

Šéfkuchař doporučuje:

Zázvorové perníčky

perníčky na Mikuláše i na Vánoce

Zázvorové perníčky

Suroviny:

6× PL med, 1× ČL zázvor, 3×ČL koření perník, 3× ČL soda, 6× ks vejce, 600g tuk …

Pokračování

Jak vykostit a naporcovat kapra

Kapr

Kapra zabijeme omráčením do hlavy těsně nad očima, je dobré ho před tím zabalit do utěrky, aby nám neklouzal. Následně řízneme …

Pokračování

Aktuálně

Zvěřinová paštika

Zvěřinová paštika

Suroviny

500g masa, 100g jater, 100g slaniny, 5 PL brandy, 3PL porto, zvěřina koření, jalovec, rozmarýn, pepř, špetka moučkový …

"R" v anglickém měsíci rovná se čas ústřic

Od do starého Říma si lidé rádi pochutnávají na ústřicích v chladných měsících. To, že se ústřice konzumují po celém světě v měsících, které v …

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS