10.11.2017
batáta 1kg, 1×ks žloutek, 1×ks vejce, strouhanka, hladká mouka, 1×PL čerstvý nasekaný zázvor, 1ČL nasekané listy …
11.08.2017
8 x PL Kikoman, 4× PL pomerančová šťáva, 2×PL citrónová šťáva, 1× PL tmavý třtinový cukr, 2×PL Mirin, 1×PL sezamový olej
Vše smíchat …
06.10.2015
Máslo 180g, cukr krupice 240g, vejce 300g, čokoláda 180g, hladká mouka 80g
Mističky dobře vymazat máslem. Máslo s cukrem vyšlehat (možno zahřát) přidáme vejce a ručně zamícháme a …
21.03.2012
Očištěný filet z lososa, mořská sůl ,cukr, citron, pomeranč, kopr, fenykl, bobkový list, brandy nebo koňak, na potření po opláchnutí olivový olej a nasekaný kopr.
20.01.2018
V lese se také musela připravovat strava, neboť uhlíři často nešli domů celý týden a tak vzniklo jídlo nazvané uhlířina. Recept na ni: Nejprve se oškrábaly brambory a daly se vařit do osolené vody. …
04.01.2018
Staví se na pevných základech v kuchařině obzvláště, zkratky prostě nefungují protože kuchařina je 90 procent práce a zkušeností a pouze 10 procent invence …
04.01.2018
1kg rýžové nudle, 500g krevetky, 5× stroužek česneku, 5×ks nasekané chilli, 0,1 dcl rostlinný olej, 2× svazek klíčky mungo, 250g arašídy, 8×ks vejce, 1× …
04.01.2018
3×ks šalotka, 2× stroužek česnek, 0,5ČL koriandru, 1×PL zázvor, 0,5ČL římský kmín, 0,5 ČL kurkuma, 0,5 ČL žluté kari, 1× PL palmový cukr, …
03.01.2018
420ml voda, 350g glukoza, 350g cukr krupice, 60g plátková želatina, 1200g čokoláda, 3l šlehačka
Zahřát vodu s glukozou a cukrem, rozpustit čokoládu a smíchat. Namočit želatinu do studené …
10.11.2017
300ml červené víno, 450g tmavý cukr, 0,5ks celé skořice, 3×ks hřebíček, 1×PL nasekaného zázvoru, 2PL maraschina,100g višně, 1×PL škrob, voda,
Omáčku připravíme svařením vína, cukru a koření na …
10.11.2017
sladké brambory (batáty) 1/2 kg, 1× ks banán, 130g, cukr krupice 100g, mléko 100g, 2×ks vejce, mletý muškátový oříšek …
09.11.2017
2× vejce, 125 ml rostlinného oleje, 250 ml polotučného mléka, 200g krupice cukr, 400g hladká mouka, 1×čl sůl, 4×čl kypřící prášek, 100g rozinky, 1×PL rum
20–25 min / 200C …
11.08.2017
250 g hladké mouky, 1 x ks vejce, 250 g másla, 250g parmazánu, 3× PL vody, drcený fenykl, hrubá sůl
Mouku promícháme s …
11.08.2017
2kg červené cibule, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, 140 g másla, 4 PL olivového oleje, 140 g cukru krupice, 1 PL nasekaný tymián, chilli, 1dcl ČV, …
11.08.2017
Soba nudle: Tradiční japonské nudle z pohanky – Soba znamená v Japonštině pohanku Mirin: Slazené japonské rýžové víno, používané většinou jen na …
11.08.2017
3 x ks vejce, 6× ks malých brambor, 100 g čerstvých fazolek, 1ks salát nebo podobné množství mixovaných salátů, 12×ks cherry rajče, 400g marinovaný losos, 1×PL cukru, …
18.12.2016
kloubové kosti 4ks, hovězí oháňka 1×ks, 100g čerstvý závor, 1×ks skořice, 1× ks cibule, 3×ks badyán, hovězí kližka 0,5kg suroviny do polévky: 400g hovězí …
19.11.2016
500g sýrů nakrájené na kostičky (niva, balkánský sýr, romadúr, eidam, hermelín) 1×ks červené kapie, 2×ks červené cibule, 4× ks …
06.11.2016
2×PL olivový olej, 1×PL nasekaná šalotky, 100g rýže arborio, 0,5dcl bílé suché víno, sůl, bílý pepř, 2×PL parmazán, 1×PL máslo, 100g spařený listový špenát
Do rozpáleného oleje vložíme nakájenou cibulku …
05.11.2016
hladká mouka 0,375kg, máslo 0,385kg, moučkový cukr 0,080kg, třtinový cukr 0,15kg, žloutky 3×ks, mléko 3×PL, Créme fraiche 0,18kg, jablka 1,2kg, skořice, hřebíček, mandle, …
08.11.2016
200g bílé fazole, 300g cukety, 100g zelené …
05.11.2016
800g kuřecí kousky, 8× plátek anglické slaniny, 1×svazek jarní cibulka, 1×ks chilli paprička, 0,5PL nasekaného koriandru, 2×PL olej
Suroviny marináda: 6×PL třtinového cukru, 2×PL …
05.11.2016
1× rybí vývar, 200g červená kapie, 200g moravská paprika, 200g rajčat, 200g cibule, 4×PL rostlinný olej, 1× ks bobkový list, 1×PL mletá paprika, …
05.11.2016
Suroviny parfait:0,5kg vyšlehané smetany, 0,2kg čokolády, 10g plátková želatina, 60g cukru, 60g glukózy
Suroviny višně: 150g višně, …
05.11.2016
4×PL olivový olej, 0,5ks pórku, 2×ks cibule, 6×ks střední velikosti batát …
02.10.2016
4×ks batáta, mořská sůl, olivový olej, anglická slanina 8× plátek, 100g strouhaného čedaru, 1×svazek cibulky, 1×ks chilli, koriandr, 1×ČL …
01.05.2016
Císař a král Karel byl od mládí též velký cestovatel. Od útlého věku cestoval po celé Evropě. Od tří let pobýval ve Francii, kam byl dán na …
01.05.2016
Cassole je hliněný nebo kameninový hrnec po kterém dostal pokrm název. Jiná legenda hovoří o vzniku pokrmu při stoleté válce, kdy během útoku na město Castelnudary, kdy tehdejší velitel shromáždil veškeré …
01.05.2016
Sladká kaše byla považovaná za slavností jídlo a tak se dbalo i na její vzhled, především barvu kde využívalo sezonní ovoce. Do …
01.05.2016
Labneh sýr vyrobený z jogurtu, který ze získává z ovcí, krav a občas z kozy, to podle druhu sýru a území kde se vyrábí. …
01.05.2016
1× PL nakrájené cibule, 2×PL másla, 2×PL oleje, 4PL hladké mouky, sůl, pepř bílý, bobkový list, snítka tymiánu, 0,5L mléka, 0,4L chřestový …
01.05.2016
1PL nakrájené šalotky, 250g másla, 2×PL vinný bílý ocet, 2× PL bílé …
03.10.2015
Jedná se o temně červené, tenké plátky sušeného hovězího, které pochází ze severu Itálie, z Lombardie. …
04.10.2015
Podzemní houba, která roste s kořeny buků, topolů, dubů, břízy nebo habru. Lanýže se sbírají pomocí psů a prasat. Nejdražší bílý lanýž z oblasti Pidemont v …
08.10.2015
Sous vide / sú ví/ – vakuové vaření pří nízké teplotě a dlouhé době. Tato technika zachovává celistvost surovin, barvu a nutriční vlastnosti …
08.10.2015
chemicky neošetřený citron, 100g cukru, voda dle potřeby
Vymačkat šťávu z citronu a dát stranou, kůru zbavíme pecek nakrájíme na kostky, ty pak vložíme do …
10.09.2015
Tamarind je stále zelený strom, rostoucí v Indii a Africe. Dužina plodů, zbavená jader a slupky má kyselou, lehce nahořklou chuť. Obsahuje vysoký podíl vitamínu C a můžou se …
03.05.2015
těsto: 3kg hladká mouka “0“, 2dcl olivový olej, 42g sůl, 24g cukru, ¼ droždí ze 42g, 1,5L vlažné vody, Rajčatový základ: 2500g drcená rajčata, ½ PL sůl, …
19.04.2015
Zeleninový salát s kousky chřestu a bylinek spolu s rozpečenou bagetu.
Suroviny svazek ředkviček, svazek rukoly, 2ks chřest, červená paprika, 1× kedlubna, 1×ks mrkev, polníček, klíčky, pažitka, Na dresink: 120ml olivový …
18.04.2015
4×ks vejce, 3dcl oleje, 250g tmavého cukru, 1×ks vanilkový lusk, 240g polohrubá mouka, 2×ČL jedlé sody, 2× ČL kypřící prášek do pečiva, 1/2×ČL soli, 2×ČL skořice, …
18.04.2015
Slovo „coulis“ je odvozeno od slovesa „couler“ znamenajícího téct, tedy pojmenovává něco tekoucího. Coulis je tedy trochu tekutější než pyré, ale hustší než polévka.
4×ks rajčata, olivový olej, 1× …
18.04.2015
1×ks bílý grep, 1×ks růžový grep, 1×ks krvavý grep,1×ks pomeranč,1×ks limeta, 2×PL cukru, 100ml suchého bílého vína, ½ vanilka lusk, 2×ČL lanýžový med, 1×ČL pistácie
S citrusů připravíme segmenty, kůru …
18.04.2015
2×ks citron, 4×ks pomeranč, 8×ks rajče, 2×PL med, 1×ČL tandoori koření, 0,5×ČL římský kmín, 1×PL tmavého cukru, šťáva z jednoho citronu, pepř
citrusy zbavíme kůry a bílé dužiny a vložíme …
21.02.2015
210g hladká mouka, 1×PL škrob, 1×ČL jedlá soda, mořská sůl, bílý pepř, 0,2dl světlé pivo, 0,2dcl sodovka, olej na smažení, 200g filet treska, 100g mražený …
08.02.2015
…….vidím jej u kuchyňského stolu, jak pokapává krasavce citronkem. Jan nevařil – on hrál, a v tomhle okamžiku zrovna hrál kuchaře. Dokázal „za suplovat“ kohokoli a …
10.01.2015
……….načutnul jsem velký jablko. Voskovec chtěl ten trochu nadzvednutý balóóón zastavit, ale místo toho ukrutně zařval – a Jan Werich předvedl nastavenou nohu fotbalového stopera. „ …
10.01.2015
Werich Jan Není šedivých dnů. To jsou jen unavené oči, které nechtějí vidět jejich skutečnost.
Werich Jan Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A …
10.01.2015
…….ke svému nápadu k večeři ještě dodal: Sádlo, to umí a ty škvarky juj, ty jsou akorád….zlatý, zavýsknul jako ve Strážnici při …
10.01.2015
1×ks malý celer, 2×ks mrkev, květák,2×ks červené papriky,2×ks žluté papriky, 2×ks jalapeño, 2×ks nakrájené cibule, olivy, černý pepř, česnek, oregano, 2×dcl vinný ocet bílý, 2×dcl olivový olej
Očištěnou kořenovou zeleninu, na …
04.01.2015
500g masa, 100g jater, 100g slaniny, 5 PL brandy, 3PL porto, zvěřina koření, jalovec, rozmarýn, pepř, špetka moučkový cukr, 1×ks badyán, 1ČL praganda, 200g sádlo, 4× vejce, 2× …
20.12.2014
2× PL másla, 1×PL najemno nakrájené šalotky, 1× PL na kostičky nakrájená bílá část pórku, 1× PL na kostičky nakrájený celer, ½ muškátové dýně, …
15.11.2014
6× PL med, 1× ČL zázvor, 3×ČL koření perník, 3× ČL soda, 6× ks vejce, 600g tuk na pečení, 840g cukr moučka 1200g hladká mouka
Moučkový …
01.11.2014
1ks kapra nebo 800g kapřího filetu, 200g na kostky nakrájené mrkve, 100g nakrájeného celeru, 50g nakrájené cukety, snítka citronového tymiánu, 200ml suchého bílého vína, 200ml …
03.08.2014
cukr krystal 125g, smetana 400ml, baileys 1dcl, bílek 2ks, voda 1×PL
Cukr svařit s vodou, přidat bílky a vyšlehat v ledu do studena. Přidáme baileys, promíchat …
03.08.2014
vejce 0,4kg, cukr 0,2kg, olej 0,05kg, hladká mouka 0,2kg
vejce vyšleháme s cukrem a olejem, přidáme mouku a promícháme. Pečeme při …
20.09.2014
200g losos filet na 1× osobu, 1× díl hořčice dijonské, 1× díl hrubozrnné …
10.09.2014
1 kg hrušek, 3×ks na jemně nakrájenou šalotku, 0,1l balsamico ocet, 1× ČL hořčičné semínko, 1× ČL mleté skořice, 0,3 ČL římského kmínu, 400g tmavý …
05.08.2014
70g jasmínová rýže, 0,35l vody, 50g tmavého cukru, 0,1L mléka, 0,05l smetany, 20g másla, 100g oloupané mandle, ovoce, ovocné pyré
propláchnutou rýži zalijme směsí mléka, vody a smetany a ve …
03.09.2014
1ks dýně, 1× PL koriandr, sůl, pepř, 100g oloupaných kaštanů, 100g lesních hub, 200g panceta, šalvěj, římský kmín, dýňová semena, mascarpone Suroviny na rizoto: …
03.09.2014
Těsto: 170 g hladké mouky, 100 g studeného másla, 1× ks žloutek, 2× PL cukr krupice, špetka soli, voda dle potřeby Náplň: 1× ks menší dýně cca 2kg, 130g javorového …
03.09.2014
120g salátová směs polníčku a rukoly, 100g jablka, 150g dýně, 60g směs ořechů, 1× PL olivový olej, …
02.09.2014
900g nakrájené dýně, 2ks nakájené šalotky, 100g nastrouhaného zázvoru, 100ml kokosového mléka, 1ks čerstvé chilli, 2× PL olivového oleje, sůl, pepř, dýňový olej, …
14.06.2014
1× ks paprika červená, 1× ks paprika žlutá, 4×ks rajče 1× PL olivový olej, 2× ks šalotka, 3× stroužek česnek, ½ ČL limeta šťáva, oregano, …
15.06.2014
0,5 kg červená řepa, 0,1L vinný bílý ocet, 0,2L olivový olej, 50g cukru, sůl, pepř, dýňový olej, šťáva z jednoho citrónu
Červenou řepu očistíme a nakrájíme …
14.06.2014
1×ks fenyklu, 0,1dcl čerstvé pomerančové šťávy, 1× PL lžíce medu, sůl, pepř, sušený fenykl, kajenský pepř, bílý vinný ocet, …
20.04.2014
1× svazek bílého chřestu, 1× svazek zeleného chřestu, 100g marinovaný losos, ½ červené čekanky, 4ks vejce, (sůl, ocet na pošírování) 1×ks citron, 2ks bobkový list, 1dcl suchého bílého vína, …
20.04.2014
jehněčí koleno 4ks, 0,1dcl stolní olej, 2ks cibule nakrájené na kostky, 2ks mrkev nakrájená na kostky, 0,5ks celer nakrájený na kostky, česnek, 0,5l červené víno, rozmarýn, máslo, …
16.03.2014
3× PL olej, 3× ks šalotky nakrájené na malé kostičky, 0,3dcl hovězího vývaru, 0,2 sladké smetany, 0,2 zakysané smetany, 4× PL suché bílé víno, 100g bílého toustového chleba …
23.03.2014
Rebarbora – jeden z prvních jarních zdrojů vitamínů a osvěžení.Zelenina, která se používá k desertům a skvělím koláčům.
Těsto: 100 g změklého másla, 200 g hladké mouky, 100 g cukru, 1× ks vejce, sůl, Náplň: 120g …
23.03.2014
200g měkkého másla, sůl, 150g moučkového cukru, 50g cukru, 200g hladké mouky, 7× bílek
Máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a cukrem do pěny, přidáme špetku soli. Postupně přidáváme hladkou …
23.03.2014
8 žloutků, 100 g cukru krupice, 0.2I červené portské víno, 0.2 I sladké smetany
Ve vodní lázni vyšleháme žloutky do pěny, sundáme z plamene, zašleháme víno, promícháme a přidáme …
23.03.2014
5× ks granátových jablek, 100g tmavého cukru, 0,2dcl suché červené víno, 1×ks citron
ze 4ks jablek vybereme semínka, přidáme červené víno a cukr a pomalu svařujeme, během varu přidáme …
20.04.2014
0,5l tmavého sladového piva, 5×ks žloutek, mořská sůl, kajenský pepř, 1× ČL citrónové šťávy,
Ve vodní lázni šleháme žloutky se solí a trochou vody do ztuhnutí, přidáme pivo, šleháme …
01.04.2014
0,2l smetany, 0,5l omáčky Bešamel, 2× PL nastrouhaného sýru gouda, 2× PL nastrouhaného parmezánu, 3× PL studeného másla nakrájeného na kousky
Bešamel zavaříme se šlehačku, poté začneme přisypávat sýr …
23.03.2014
3× PL másla, 2× PL mouka, 0,6l mléka, sůl, bílý pepř, strouhaný muškátový oříšek
V hrnci rozpustíme máslo a přidáme mouku. Při střední teplotě mouku orestujeme. Poté postupně přiléváme mléko …
23.03.2014
2kg zralých rajčat, 3× stroužek česneku, 0,1l jablečný ocet, 70g hnědého cukru, 1× ČL zázvoru, 1× ČL mořské soli, 6× zrnek černého pepře (rozdrtit), ½ ČL semen koriandru …
23.03.2014
20ks rajčat, 2× PL olivového oleje, 3× ks šalotka nakrájená najemno, 5× stroužek česneku, 2×ks bobkový list, 5× PL čerstvý tymián, 1× PL bazalky, 5× PL estragon, …
26.04.2014
směs koření ( 2×díl semen fenyklu, 1× díl kmínu, 1× díl hořčičné semínko, 2× díl pískavice –řecké seno) 1× PL slunečnicový olej, 1× PL slunečnicového oleje, 0,5kg na …
27.04.2014
3kg aromatických jablek, 0,7 l červeného vinného octa, 2ks cibule nakrájené na kostičky, 2ČL soli, 1× ČL hřebíčku, 1×ks skořice celá rozbitá na kousky, 250g hnědého cukru
Jablka oloupeme, …
27.04.2014
0,2 l čerstvé majonézy, 0,2 I jogurt, 2× PL rajčatového protlaku, mořská sůl, kajenský pepř, 100g červené paprika na kostičky, sambal olek
Základem tohoto dresinku je majonéza, která se …
27.04.2014
2× kachní prsa, 7× PL olivový olej, 7× PL panenský olivový olej, 7× PL másla na pečení, 200g nakrájených sušený fíků, 4×ks najemno nakrájená šalotka, 5× ČL …
26.04.2014
2 x ks malého lilku nakrájeného na kostky, 5× PL olivového oleje, 2× ks bílé cibule nakrájené na kostičky, 3× ks stroužky česneku, 1× ks chilli paprička …
16.03.2014
Oproti normálnímu česneku je Medvědí česnek silnější i přesto, že jeho chuť je jemnější. Také jeho vysoký obsah vitamínu C ho předurčuje na jaře a to je přesně …
27.03.2014
2× PL balzamického octa, 2PL máslo, 4× ks šalotka na jemně nakrájená, 0,4l suché červené víno (Pinot Noir), 0,15l sladké sherry, 2× stroužky česneku, tymián, mořská sůl, …
27.03.2014
1kg kuřecí ořez na hrubo nasekaný, 7ks kuřecích stehenních kostí, 3× ks malá cibule na hrubo nakrájená, 3× ks mrkve nahrubo nakrájené, 1× ks celer, 7× PL kudrnka, …
27.03.2014
2× ks mrkev na kousky, 1× ks cibule na kousky, 1ks pórek nakrájený, 1/3 ks celer na kousky, 2ks bobkový list, 1× PL lžíce čerstvé petrželky, 7 kg čerstvé …
27.03.2014
0,7 l vody, 2× PL semen fenyklu, 3× PL sherry ocet, 1× PL medu, 2× PL pikantní hořčice Dijon, 6× PL olej z vlašských ořechů, (slunečnicový), …
30.03.2014
3× PL lžíce slunečnicového oleje, 2kg telecí kosti (naseknuté) 4× ks telecí nožičky, 400g kuřecí křídla nebo kosti, 2× ks cibule na kostky, 2× ks mrkve na kostky, …
30.03.2014
20 g hrubé mořské soli, 100 g piniové oříšky, 6 stroužků česneku, 1 svazek bazalky, 0,25 I dobrá studena lisovaný olivový olej, 50 g strouhaného pecorino, 100 g strouhaného parmazánu
V …
30.03.2014
7× ks citron, 3× ks šalotka jemně nakrájená, 2× stroužek česneku, 2× PL sezamový olej, 1× ČL mleté sladké papriky, 1× ČL mleté skořice, 3× ČL mletého římského kmínu, 7× …
27.03.2014
4× stroužek česneku, 150g černých oliv, 4× ks ančoviček, 4× ks kapar, 4× PL lžíce olivového oleje za studena lisovaného, 100g oloupaných mandlí, sůl
Česnek, mandle a olivy …
29.03.2014
2× ks sušená feferonka, 3× stroužek česneku na kostičky, 4× PL studené vody, 5× zralé avokádo (ready to eat, eat me, atd.) mořská sůl,
papričky a česnek vložíme do hmoždíře a …
27.03.2014
400g vařených nakrájených drštěk, 1× ks cibule, 1× lžíce sádla, sůl, česnek, pepř, 1× ks bobkový list, majoránka, 0,5l smetana, 1× ks žloutek, 80g tvrdého sýru Gruyere, …
27.03.2014
400g vařených dršťek,0,2dcl piva plzeňského typu, 0,1 dcl smetany, 4× PL hladké mouky, 1×ks vejce, droždí, sůl, pepř, 1× ČL kořenící směsi …
27.03.2014
Na výrobu drštěk se používají tři předžaludky. Bachor je největší předžaludek a používá mikroby, čepec je navazuje na bachor je nejníž …
29.01.2014
150g majonézy, 600g nízkotučného tvarohu, 0,2 l zakysané smetany, 3× PL rajského protlaku, 2× ks stroužek česneku jemně nasekaného, 3× PL najemno nasekaná směs bylinek(pažitka, petržel, bazalka, atd.) 2× ČL …
29.01.2014
1× ČL hrubé mořské soli, 10 x ks stroužků česneku nakrájeného na kousky, 3× ks tlusté plátky bagety nebo bílého chleba ( bez kůrky ) 0,15 I plnotučné mléko, 2 …
29.01.2014
200g tmavého chleba, 100g másla, 100g taveného sýra, 7dcl smetany, 1ks badyán, 3× lžíce levandule, 4× plátky želatiny, sůl, pepř, grep, rucolla
Chléb zbavíme kůrky a v mixeru …
29.01.2014
2× ks limety, ½ lžíce nasekané chilli paprička bez semínek, ½ lžíce mořské soli, ½ lžíce menu, 1× lžíce arašídového oleje, 1× lžíce nasekané …
29.01.2014
400ml kokosové mléko, 30g červená kari pasta (thai kari), 20g nasekaná šalotka, 1× ks citronová tráva, 40g palmový cukr, 5cl rybí omáčky, 1× lžíce limetových listů, ½ lžíce limetkové šťávy, …
29.01.2014
2× lžíce tmavého cukru, 3× lžíce rýžového octa, 1× stroužek česneku, 2× lžíce kečupu, 3× lžíce vody, ½ x lžíce vody, 1× lžíce nastrouhané mrkve, 1× lžíce nastrouhané okurky, 1× …
16.01.2014
1× polévková lžíce rostlinného oleje, 1× ks cibule, 450g nakrájené oloupané mrkve, 1× stroužek česneku, 1× čajová lžička mletého koriandru, 1,2 l zeleninového vývaru, 3× čajová lžička nasekaného čerstvého koriandru, …
02.01.2014
200g cizrna, voda na vaření, 1 dcl olivový olej, 150g cherry tomaty, 100g mozzarella, 1× polévková lžíce nasekané čerstvé bazalky, 0,5× polévkové lžíce nasekané čerstvé máty, 1× polévková …
04.11.2013
0,6 kg očištěné zvěřiny například ořez zajíc, ořez kančí kýta, srnčí atd. 20 dkg očištěné kořenové zeleniny nakrájené na kostičky, 20 dkg …
25.02.2013
kachna 2200g 1ks, sůl, kmín, voda, hladká mouka, červené zelí 400g červené víno, brusinky
Očištěnou kachnu opláchneme, odsekneme křídla, osolíme na povrchu i …
25.02.2013
kloubové nebo morkové kosti 3kg, voda 10l, mrkev 200g, celer 200g, cibule, pepř celý, nové koření, česnek, kudrnka, sůl
omyté kosti (můžeme přidat i hovězí …
25.02.2013
hovězí dršťky 350g, cibule 100g, olej 80g, mouka hladká 100g, paprika mletá sladká 30g, kmín, pepř, sůl, majoránka, feferonka, česnek
pečlivě očištěné dršťky opláchneme, zalijeme studenou vodou a dáme …
25.02.2013
vepřový uzený bůček 400g, slanina 100g, houska 900g, sůl 20g, vejce 4ks, mléko 400g, cibule 300g, sůl, pepř, sádlo, zelí bílé 500g, cukr, ocet, …
25.02.2013
hovězí maso (kulatá plec) 800g, olej 80g, cibule 120g, mrkev 100g, celer 100g, petržel 80g, pepř celý 2g, nové koření …
09.02.2013
zelí hlávkové bílé 1kg, mrkev 300g, sůl 40g, křen 100g, olej 100g, cukr 1× díl cca 110g, ocet 1× díl cca 110g
Pečlivě očištěné hlávky …
09.02.2013
filet ze pstruha 800g, hladká mouka, drcený kmín, sůl, pepř, paprika, kudrnka, máslo, olej
Filet očistíme a osušíme, osolíme a opepříme. Hladkou mouku smícháme s drceným …
01.02.2013
jablka 1kg, listové těsto 400g, skořice, cukr, rozinky, vlašské ořechy, vejce, strouhanka, cukr moučka
Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle, necháme …
09.02.2013
světlé pečivo (rohlík, houska, veka) 900g, vejce 6ks, mléko 0,5l, sůl, kudrnka, muškátový květ,
pečivo (může být starší) nakrájíme na kostky 1×1cm. Kostky vložíme do velké nádoby a …
09.02.2013
hovězí maso 1000g (zadní, falešná svíčková), olej, slanina 150g, mrkev 3ks, celer 0,5ks, petržel 1ks, cibule 3ks, nové koření, bobkový list 3 ks, celý pepř, tymián, plnotučná …
26.01.2013
zelí hlávkové 400g, brambory 200g, tuk 100g, kmín, sůl, pepř, paprika sladká 150g, paprika pálivá 20g, ocet, slanina 200g, hladká mouka 100g
Nakrájenou cibulku vložíme na rozpálený …
26.01.2013
máslo 100g, hladká mouka 80g, brambory 400g, kmín, sůl, pepř, smetana 200g, mléko 200g, ocet, sůl, pepř, kopr,
Na rozpuštěné máslo nasypeme mouku, kmín a zamícháme jíšku, tu zalijeme mlékem a za …
26.01.2013
brambory 500g, mrkev 200g, celer 200g, petržel 100g, cibule 100g, olej 100g, hladká mouka 80g, sušené houby 10g, kmín, česnek, sůl, pepř, majoránka
Očištěné brambory, mrkev, celer, petržel nakrájíme na …
26.01.2013
8 špekáčků, 3 větší cibule, 4 paprikové lusky, 1 pórek na kolečka, česnek podle chuti, feferonky podle chuti, rajský protlak, sádlo, sůl pepř
Špěkáčky (nejlépe z …
26.01.2013
300 g hladké mouky, 1 vejce, 1/2 lžičky soli, 30 g kvasnic, 250g najemno strouhaných vařených brambor, 250 g mletých škvarků, mléko dle potřeby
Nejprve připravíme kvásek z kvasnic, cukru …
26.01.2013
1 květák, 2 vejce, hladká mouka, sůl a pepř, hrášek s mrkví, strouhanka, olej na smažení
Květák nastrouháme, přidáme vejce, hladkou mouku, sůl, pepř, polévkové koření, najemno nakrájené špekáčky a …
26.01.2013
180 g vepřových škvarků, 2 – nakládané okurky, 3 jarní cibulky, 2 lžičky plnotučného nebo dijónské hiořčice, 2 vejce, uvařené natvrdo, sůl a čerstvě mletý pepř
Škvarky …
25.01.2013
400g mleté směsi hovězího a vepřového masa, 1 cibule, 50g másla, 200–400g hub, 200ml kyselé smetany, hladká mouka, sůl a pepř, 2 …
26.01.2013
3/4 kg mletého masa (polovinu vepřového a polovinu hovězího), 1 malá cibule, 1 lžička sádla, petrželová nať, 2 žemle, 2 až 3 vejce, 50 g slaniny, pepř a sůl, 1 …
26.01.2013
1 kg vepřového boku bez kůže, 3 housky, 50 ml mléka, 2 vejce (žloutky i bílky), 50 g hub, 4 stroužky česneku, …
26.01.2013
700 g vepřového bůčku, na větší kostky, 300 g švestek, bez pecek a rozpůlené, 200 ml černého piva, …
26.01.2013
500 g vepřové plece, 400 g mrkve, 200 ml vývaru, 100 ml smetany, 2 cibule, 2 lžíce hladké mouky, muškátový květ, sůl, bílý pepř,sádlo
Cibuli …
25.01.2013
600g vepřového bůčku, 1 lžíce sádla, 1 velká cibule, 1 lžička mleté sladké, papriky, kmín, sůl
Tučnější bůček pokrájíme na větší kousky a prudce opečeme na rozpáleném sádle. …
26.01.2013
Uzené vepřové koleno, 250 g fazolí různých barev a velikostí, 100 g sádla, sůl,1 větší nakrájená cibule, nové …
26.01.2013
1 králík, naporcovaný, marináda: 125 ml bílého vína, 2 lžíce bylinkového vinného octa, 1/2 lžičky mletého, 1/2 lžíce …
27.01.2013
1 kg zadního hovězího, 250 g špeku, 500 g kořenové zeleniny, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, sádlo, bobkový list, nové koření, …
27.01.2013
4 porce králíka, sůl, pepř, kmín, petrželka, trocha česneku, kremžská hořčice, 500 g hub, cibule, slanina, máslo, smetana
Porce králíka osolíme, …
27.01.2013
1000 g kapra, 220 g slaniny, sůl, mletý zázvor, snítka šalvěje, 100 g cibule, 150 ml bílého vína, 60 g másla, 2 lžíce medu
Kapra …
27.01.2013
1 kg čerstvého kapra, sůl, 200 g kořenové zeleniny, 1 cibule, 5 zrnek pepře, 3 nová koření, 1 bobkový list, špetka tymiánu citrónová kůra, 60 g …
27.01.2013
500 g českého sumce, 1 větší cibuli, 2 lžíce mleté červené sladké, papriky, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, sůl a bílý …
27.01.2013
Štika cca 700g, sůl, 60 g másla, 1 citrón, 1 cibule, 2–3 ks ančoviček, kudrnka, 30 g hladké mouky, 250 ml kyselé smetany, 250 …
27.01.2013
4 pstruzi cca á 200g, sůl, mletý černý pepř, 1 vrchovatá lžíce nastrouhaného čerstvého křenu, 250 ml smetany, 2 hrsti …
27.01.2013
2 – 4 ks bílého pečiva, 150ml mléka, 4 stroužky česneku, rozetřené se solí sůl, drůbeží nebo kachní játra, nasekaná petrželka, 2 žloutky a 2 bílky …
27.01.2013
4 porce pečené kachny včetně výpeku, kachní nebo vepřové sádlo pod cibuli, 400 g krup, 400 g hrachu, 2 velké cibule, 1 celý velký …
27.01.2013
1× ks kachna bez drůbků kachna, sádlo, 1× ks čerstvý zázvor zázvor, čerstvý tymián, 1 cibule nahrubo nakrájená, 2 menší jablka, nakrájená na …
27.01.2013
750 g kachních prsíček, sůl, kmín, 2 větší cibule, 500 g kysaného zelí, 250 ml bílého vína, 0,5 l vývaru z …
27.01.2013
500 g krůtích prsíček na nudličky, 2 červené cibule nadrobno, 250 g rajčat na menší kostičky, 300 g fazolových lusků, …
27.01.2013
1 kuře cca 1,5kg, několik lístků šalvěje, snítku tymiánu, majoránky a rozmarýnu, 3 cibule na kousky, 2 stroužky česneku, oloupané a rozpůlené, 3 …
27.01.2013
300 g drůbežích jater, 100 g uzeného špeku, 3 polévkové lžíce oleje, 1 palička česneku podle chuti, worcestr omáčka, 250 ml rajského protlaku, 1 lžička pálivé …
23.01.2013
malé kuře, 40 g másla, 250 ml smetany,2 žloutky,1 cibule,citrónová šťáva,pepř,sůl
Očištěné kuře nasekáme na porce, osolíme, opepříme, osmažíme na másle a vyjmeme. Na másle pak …
20.01.2013
vysoký roštěnec 800 g, olej, sůl, worcester, pepř, hořčice, rozmarýn, brandy
Opláchnuté maso je nutné dobře očistit od tuku, blan a šlach. Špičkou ostrého nože zajedeme mezi blanku a maso a …
19.01.2013
Masem plněné taštičky podávané s ocet, ruské recepty
hladká mouka 500g, vejce 1ks, voda dle potřeby, máslo 50g, jehněčí maso 200g, sůl, pepř, ocet, česnek
Z …
19.01.2013
Oblíbený pokrm, který se může podávat jak teplý tak i studený.
nakládané houby 200g česnek, olej, sůl, …
19.01.2013
Tradiční ruská kaše s ořechy, která nesmí chybět při pravoslavných vánocích.
pšenice 600g, máslo 20g, mléko 0,2l, mák 100g ořechy 150g, sušené …
19.01.2013
Ruské bliny neboli slané lívance se podávají s rozehřátým máslem a kaviárem a zakysanou smetanou
hladká mouka 500g , máslo 50g, droždí 10g, vejce 2ks, mléko …
16.12.2012
500g brambor vhodných na salát, 1,5dcl kuřecího vývaru, rostlinný olej, 80g červené cibule, 200g jablek, pažitka, sůl, pepř, ocet, 150g mrkev
Oprané brambory uvaříme ve …
16.12.2012
400g mraženého hrášku, 80g másla, 40g šalotky, kuřecí vývar, 120g zakysané smetany, máta,sůl, pepř, badyán, citron, žlutou mrkev na ozdobu
Pomalu rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou šalotku a …
16.12.2012
30g cukru krupice, 1dl vody,1ks vanilkový lusk, 4ks vejce, 1ks hruška, skořice, cukr, 2dl červené víno, hřebíček, moučkový cukr, fantazii a čokoládu na dozdobení dezertu, lesní ovoce
Cukr …
22.11.2012
Studená pivní polévka se zeleninou
100g mrkev,100g celer, 200g brambor, 100g sterilizovaná okurka, 100g jablko, 50g nakládané houby, 100g cibule, čerstvý kopr, pažitka, kerblík, 0,2l piva, vejce 2ks, pepř, ostrá hořčice, …
22.11.2012
Polévka, na kterou existuje nepřeberné množství receptur celé evropě.
kosti 600g, 1200g hovězí maso, 1000g hlávkové zelí, 600g červené řepy, 300g karotky, 200g cibule, 100g kachní sádlo, 400g brambor, 100g …
19.11.2012
Dezert jehož obdoby (pudink s karamelem) jsou oblíbené po celém světě.
Cukr krupice na karamel 1kg, voda na karamel 200g, mléko 1l, smetana 1l cukr krupice 0,4, vejce …
18.11.2012
kapr filet 400g, sůl, pepř, máslo 100g, černé pivo, rozmarýn, kudrnka, slanina 100g, mrkev 200g, brambor 400g
Očištěného kapra zbavíme šupin, osolíme a opepříme. Z …
08.09.2013
Z Lovosické odrůdy „Bohemia“ se už od středověku připravovala povidla, krížaly, prachanda (sušené semleté hrušky) z tohoto kdysi velmi v českých zemích ceněného ovoce se dá připravit …
16.09.2012
Nejslavnějším vídeňským jídlem je tafelspitz, což je vlastně „obyčejná“ vařená hovězí špička. Právě tohle bylo nejoblíbenější jídlo Františka Josefa I. Císaře Rakouského a krále Českého
2.5 – 3 kg Tafelspitz …
10.08.2012
1kg jahod, 500g cukru, 1ks želírovacího prostředku, 1ks citron, máta
Jahody omyjeme a odstraníme stopky. 2/3 jahod zasypeme cukrem a necháme 2 hodiny až přes noc …
11.06.2012
300g bílého cukru, 3 ks vejce, 300g rikoty, 200g hladké mouky, 1× ks kypřící prášek, 100g škrobu, …
11.06.2012
svazek kudrnky, 100g kapar, 3ks natvrdo vařené vejce, tymián, sůl, pepř, červený vinný ocet.
Omytou nasekanou kudrnku nasekáme na jemno a vložíme do misky, přidáme tymián, sůl, …
11.06.2012
2 ks větších rajčat, 1 ks okurka, 1 ks cibule, bazalka, olivový olej, sůl, pepř, vinný ocet, bílí chléb,
Zeleninu opláchneme a nakrájíme spolu s cibulí na malé kousky. Bazalku …
11.06.2012
800g nasolená (sušená) treska, mouka, olivový olej, česnek, 400 rajčat, listový špenát
Tresku necháme namočenou ve studené …
11.06.2012
brambor, fenykl, mrkev, parmazán, olivový olej
Očištěné brambory nakrájíme na čtvrtky a dáme vařit spolu s mrkví a fenyklem do osolené vody. Zeleninu vaříme …
11.06.2012
rozmarýn, sůl, pepř, česnek, (feferonka)
Oloupaný česnek nasekáme na jemné kousky, přidáme hrubou sůl, pepř a ručně nakrájený rozmarýn (v mixeru se zahřívá a ztrácí barvu) Do směsi se může …
11.06.2012
1000g hovězí kližky, 10 stroužků česneku, 2dcl olivový olej, 1× polévková lžíce celého pepře, mletý pepř, sůl, rajčata, červené víno
Do hrnce nalijeme poměrně velké …
11.06.2012
1s Perlička, sůl, pepř, 2dcl bílé víno, jalovec, 400g rajčata, 150g řapíkatý celer, olivový olej, 150g mrkev, 150g cibule,
Perličku zbavíme nečistot …
11.06.2012
Pici jsou silné, ručně dělané těstoviny, jejichž tvar je podobný tlustým …
11.06.2012
Vaření surovin, zejména těstovin al dente je způsob vaření, kdy surovina zůstává pevná, ale ne tvrdá. Těstoviny, které se vaří al dente mají nižší glykemický index a také …
11.06.2012
2ks cibule, 2ks mrkve, 1ks řapíkatý celer,300g brambor, olivový olej, tymián, 300g šunka, rajčata „pelati“, brambora, 1ks střední cuketa, ½ hlávky zelí, ½ hlávky kapusty, 300g bílé …
11.06.2012
0,5 kg cibule, 4 x polévková lžíce …
11.06.2012
1000g kuřecích jater, olivový olej, 2× polévková lžíce, 600g cibule, šalvěj, pepř, tomato …
01.06.2012
1kg rajčat, 1× díl řapíkatý celer, 1× díl mrkev, kudrnka, bazalka, kudrnka, olivový olej,chléb, …
26.04.2012
sůl, 1 kg hladké (původní recept) nebo polohrubé mouky, mléko nebo voda podle potřeby, 170g másla, na špičku nože droždí (je možná varianta jak s droždím tak bez), vejce na …
25.04.2012
Pokud Vám říkají něco jména Casbury, Lindt, Peter Suchard, Callebaut nebo Tobler, tak velmi pravděpodobně milujete čokoládu stejně jako my. Bohužel je pro nás pojídání čokolády o něco …
25.04.2012
Využití espum neboli pěn v dezertech má poměrně krátkou historii. První pokusy jsou z roku 1994. Pěny nebo španělsky (podle místa vzniku) espuma se mohou podávat studené nebo …
25.04.2012
Slovo souflé pravděpodobně pochází ze slova souffler, které znamená „vyhodit“ nebo volněji „nafouknout“. To je celkem výstižný popis toho, co se děje v troubě při přípravě tohoto dezertu …
22.04.2012
Mousse není nic jiného než další výraz pro pěnu, a pěna je dezert (nebo jídlo), které obsahuje vzduchové bubliny. Může se samozřejmě lišit, od lehké vzdušnosti až po …
22.04.2012
vařit na předkrm, pošírovat jako příloha, restovat jako v čínských pokrmech, přidávat do kuřecí směsi, grilovat ve slanině, zapékat s holandskou omáčkou, přidávat syrový do salátů, …
22.04.2012
120g sušenek, 100g másla, skořice, kakao, 30g mletých vlašských ořechů. Sušenky semeleme na středně hrubo, nebo vložíme do látkové utěrky a paličkou na maso rozbijeme na středně …
12.04.2012
200g fazolí, 200g rajčat, 100g kozího sýra,50g polotučného tvarohu, olivový olej, česnek, bazalka, sůl, pepř, vinný ocet, rucola nebo salát
Sušené fazole, které mají podobně jako ostatní luštěniny …
12.04.2012
Panna cotta, neboli vařená smetana, pochází patrně ze severní Itálie. Ale v dnešní době se připravuje zřejmě všude. Nedávno jsme ji dostali za úkol …
11.04.2012
Salát Cezare se nejmenuje podle žádného římského císaře, jak často slýchám. Jméno mu dal šéfkuchař Caeser Cardini, italský imigrant, který pracoval v Tijuaně v Mexiku. Sami mexičané udávají …
11.04.2012
110g cukru krupice, 900g jablek, 3 vanilkové pudinky, 500g polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek, 250g másla, 60g mléka, 1 vejce. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme …
11.04.2012
2 žloutky, 1vanilkový lusk, 0,2ml mléka, 0,2l šlehačky, 75g cukru. Vanilkový lusk podélně nařízneme, vyjmeme dužinu a povaříme s mlékem. Žloutek rozmícháme do pěny s cukrem. Vanilkový …
11.04.2012
600g očištěného sezónního ovoce, šťáva z jednoho citrónu, hnědý cukr, brusinkový džus, likér Grand Marnier. Salát vždy připravujeme z čerstvého ovoce: Oloupaná jablka nakrájíme na čtvrtky, zbavíme …
06.04.2012
6 dcl mléka, 3žloutky, 60g moučkového cukru, 390g mletých ořechů, 30g cukru krupice, 9 polévkových lžic vyšlehané smetany, 90g krupice, 200g ananasu, 1 …
06.04.2012
3 vejce, 2 citróny, 125g másla, 50g sušeného ovoce (sušená jablka, meruňky, švestky), 200g vlašských ořechů, 60g cukru moučka, …
05.04.2012
600g telecího hřbetu s kostí , 2 ks pomerače, 2 ks citronu, 1 ks limety, cukr, sůl, pepř, 600ml telecího fondu,100g másla, kořenová zelenina, rostlinný olej, rýže …
05.04.2012
600g roštěné, 1kg mrkve, 2 lilky, máslo, zakysaná smetana, šlehačka, hořčice, olej, česnek, jarní cibulka, mořská sůl, 1 citrón, pepř, tymián, rozmarýn, koriandr, mořská sůl
Roštěnou očistíme, odblaníme …
05.04.2012
500g krůtích prsou bez kůže, 50g mandlí, 120g másla, sůl, 2 vejce, hladká mouka, strouhanka na obalení, sádlo na smažení
Mandle spaříme, oloupeme, drobně posekáme a smícháme s máslem. …
05.04.2012
500g širokých nudlí, 8 plátků kuřecích prsíček, 2 paprikové lusky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 rajčata, 2 jablka, 50g másla, pepř, sůl, 100g mandlových plátků
Papriky …
05.04.2012
První zmínka o „páleném krému“ pochází z Francie z roku
1691. Tehdejší recept se skládal ze žloutků, mléka a špetky mouky.
Později se do …
05.04.2012
husa (nejlépe o hmotnosti kolem 4–5 kg), sůl, kmín, 2 jablka, sušené švestky, brambory, krupice, hrubá mouka, slité sádlo, strouhanka, červené zelí, červené víno, med, vejce
Husu očistíme a nasolíme, …
05.04.2012
30g vanilkového cukru, 4 vejce, 75g hladké mouky, 50g mléka, sůl, voda, máslo
Pomocí elektrického mixéru připravíme směs z vajec, mouky, mléka, soli a vody. Těsto připravíme do konzistence …
05.04.2012
Karamel můžete připravovat
buď hnědý, nebo světlý. Záleží na tom, jakou cestou ho připravujete.
Klasický, neboli tavený karamel, při jehož přípravě byste neměli
přesáhnout teplotu 145° C (jinak …
06.04.2012
petrželka, tymián, bazalka, pažitka, jarní cibulka (1 svazek), sůl a pepř, muškátový květ nebo oříšek, máslo, strouhanka na vysypání, 1 chlebíčková …
21.03.2012
4 vejce, 4 šálky sladkého bílého vína, 1 šálek nasekané směsi řeřichy zahradní a směsi bylinek, 2 šálky bílého vína, 2 šálky drůbežího vývaru, sůl, pepř
Oddělte vejce a …
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS