17.02.2013
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co nejvíce, aby byl celý rok při síle. Hlavní masopustní zábava …
13.01.2013
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
05.11.2016
hladká mouka 0,375kg, máslo 0,385kg, moučkový cukr 0,080kg, třtinový cukr 0,15kg, žloutky 3×ks, mléko 3×PL, Créme fraiche 0,18kg, jablka 1,2kg, skořice, hřebíček, mandle, …
16.01.2016
Základem stravy byl chléb. Odpradávna mu lidé vyjadřovali úctu, což potvrzuje kromě jiného rčení běžné ve 14. století, že „jak kdo jedná s chlebem, tak jedná s lidmi“. Chléb byl hlavní přílohou k většině …
04.10.2015
Podzemní houba, která roste s kořeny buků, topolů, dubů, břízy nebo habru. Lanýže se sbírají pomocí psů a prasat. Nejdražší bílý lanýž z oblasti Pidemont v …
08.10.2015
Sous vide / sú ví/ – vakuové vaření pří nízké teplotě a dlouhé době. Tato technika zachovává celistvost surovin, barvu a nutriční vlastnosti …
13.08.2015
Tyto jablíčka dozrávají v září a říjnu tyto chlupatá jablíčka, která se u nás často nevysazují používali již staří Řekové a pěstitelé ve střední Asii. Tyto plody se pěstovaly také ve městě Kydon – …
09.08.2015
Od července až do srpna sbíráme na zahradě malé červené plody z kterých si můžeme si z vyrobit koláče, zavařit do kompotu, marmelády, sirup, víno nebo další dobroty. Rybízové bobule mají z …
18.04.2015
Bílý chřest oloupeme od hlavičky směrem dolu a svážeme znovu provázkem a spaříme ve vroucí osolené vodě, do které jsme přidali šťávu z citrónu, bílé víno a bobkový list. Vaříme cca 2 minuty a to …
04.01.2015
500g masa, 100g jater, 100g slaniny, 5 PL brandy, 3PL porto, zvěřina koření, jalovec, rozmarýn, pepř, špetka moučkový cukr, 1×ks badyán, 1ČL praganda, 200g sádlo, 4× vejce, 2× …
06.12.2014
Svátek, který má kromě Velikonoc, výjimečné postavení a je slaven v pravoslavné Rusi slaven s velkou vážností, jako centrální bod vánočních …
05.07.2013
Prý se narodil někdy kolem roku 230 n. l. ve Španělsku. Patřil a patří mezi nejuctívanější světce celého světa hned po Petrovi a Pavlovi. Historie pravý že přišel do Vatikánu a časem se …
15.11.2014
Od do starého Říma si lidé rádi pochutnávají na ústřicích v chladných měsících. To, že se ústřice konzumují po celém světě v měsících, které v které v angličtině obsahují písmeno R, tedy od září do …
04.11.2014
pošírovat – (z francouzského poche) je technika přípravy jídel, kdy se potraviny na potřebnou dobu připravují v horké vodě nebo jiné tekutině,(olivový olej, víno, pára, vývar atd.) avšak teplota tekutiny nesmí dosáhnout 95 °C, to …
03.09.2014
Krásně barevné dýně, které pozitivně ovlivňují cholesterol, podporují krevní oběh, pomáhají udržet zdrávé nechty a vlasy do evropy přivezl Kryštov Kolumbus. Protože dýně v optimálních podmínkách vydrží i několik měsíců bez úhony, oblíbili si je …
14.06.2014
Jahody jsou bezpochyby jedním z nejkrásnějších plodů, zejména v červenci kdy dozrávají, jsou velkou pochoutkou pro všechny děti. Jsou však také velmi bohatým zdrojem vitamínu C. Jeho obsah je podobný jako u citrusů a také …
20.04.2014
1× svazek bílého chřestu, 1× svazek zeleného chřestu, 100g marinovaný losos, ½ červené čekanky, 4ks vejce, (sůl, ocet na pošírování) 1×ks citron, 2ks bobkový list, 1dcl suchého bílého vína, …
23.03.2014
Rebarbora – jeden z prvních jarních zdrojů vitamínů a osvěžení.Zelenina, která se používá k desertům a skvělím koláčům.
Těsto: 100 g změklého másla, 200 g hladké mouky, 100 g cukru, 1× ks vejce, sůl, Náplň: 120g …
27.03.2014
Na výrobu drštěk se používají tři předžaludky. Bachor je největší předžaludek a používá mikroby, čepec je navazuje na bachor je nejníž …
16.01.2014
Udržet tělo v maximální
kondici vyžaduje občas držet půst, neboli detoxikovat tělo. Právě
v tomto období nastává ideální možnost „uklidit své tělo“
například pomocí cvičení v kombinaci …
22.03.2013
Suroviny
400g mraženého hrášku, 80g másla, 40g šalotky, kuřecí vývar, 120g zakysané smetany, máta,sůl, pepř, badyán, citron, žlutou mrkev na ozdobu
Postup
Pomalu rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou šalotku a necháme zesklovatět.Přidáme hrášek osolíme a přidáme citronovou kůru.Přidáme badyán, …
21.03.2013
Pletete pomlázku z 6,8, nebo z více proutků? Slavíte jaro nebo Kristovo zmrtvýchvstání? A co jehněčí na velikonoce? Nebo dáváte přednost lehké a zdravé kuchyni? Co zkusit Jarní nákyp z bylinkami.
08.09.2013
Z Lovosické odrůdy „Bohemia“ se už od středověku připravovala povidla, krížaly, prachanda (sušené semleté hrušky) z tohoto kdysi velmi v českých zemích ceněného ovoce se dá připravit …
16.09.2012
S TROJZUBCEM U 100.LU
Ve středu 12.9.2012 proběhl při oslavě stého výročí hotelu křest knihy receptů sestavenou šéfkuchařem Michalem Novákem – „S TROJZUBCEM …
10.08.2012
1kg jahod, 500g cukru, 1ks želírovacího prostředku, 1ks citron, máta
Jahody omyjeme a odstraníme stopky. 2/3 jahod zasypeme cukrem a necháme 2 hodiny až přes noc …
10.08.2012
Před sto lety byla gastronomie Vídně a Prahy hodně podobná a vzájemně se ovlivňovala. Hlavní město monarchie bylo obohaceno o koláče, štrůdl, knedlíky či buchty a do podvědomí České gastronomie se naopak dostávali …
01.06.2012
O tom, že Toskánská kuchyně je zážitkem sama pro sebe, jsem se mohl přesvědčit díky pozvání na stáž do kuchyní Castello di Verrazzano, La Cantineta ve Florencii a v neposlední řadě možností vařit s paní …
06.04.2012
Kuchařská čepice, francouzky Togue Blanche pravděpodobně vznikla jako postupný vývoj pokrývky hlavy v průběhu století. Někdy v 18. Století se ustálila bílá barva zřejmě z hygienických důvodů. …
05.04.2012
600g telecího hřbetu s kostí , 2 ks pomerače, 2 ks citronu, 1 ks limety, cukr, sůl, pepř, 600ml telecího fondu,100g másla, kořenová zelenina, rostlinný olej, rýže …
05.04.2012
600g roštěné, 1kg mrkve, 2 lilky, máslo, zakysaná smetana, šlehačka, hořčice, olej, česnek, jarní cibulka, mořská sůl, 1 citrón, pepř, tymián, rozmarýn, koriandr, mořská sůl
Roštěnou očistíme, odblaníme …
05.04.2012
Že dezerty nemusí být vždy jedno-porcové není pochyb. Nejlepším důkazem toho jsou narozeninové či svatební dorty. A tak čas …
05.04.2012
Pečené kuřátko obložené rizotem s plátky jater a lanýžů zalité šťávou z červeného vína
Mořský jazyk Carmen Dušené plátky mořského jazyka posypané nakrájenou paprikou a přelité Bešamelovou omáčkou a …
05.04.2012
Hovězí na Vsetínsku, Brambory, Uzeničky u Břenice, Uzenice u Blatné, Paštiky, Držková u Zlína, Zaječí u Velkých Pavlovic, Králíky u Ustí nad Orlicí, Kozí hřbet …
05.04.2012
5. – 9. dubna: Velikonoční menu Ať už slavíte Kristovo zmrtvýchvstání nebo příchod jara, náš šéfkuchař vás potěší menu sestaveným z jarních surovin. Jak menu nejlépe popsat? Co třeba svěží, čerstvé a zdravé? http://www.tritonrestaurant.cz/tn-kalendar/
05.04.2012
Na jaře se provádí jarní očistné kúry. Patří k nim i změna na zdravý jídelníček nejlépe ten který obsahuje jarní suroviny s obsahem vitamínu C a minerálních látek. a tak je samozřejmé …
14.04.2012
Česká kuchyně je častokrát
ve vztahu k evropské gastronomii prezentována jako spíše okrajový úkaz.
Jako dávno přežilá a nikam nesměřující „slepá forma kdysi
prosperujícího oboru. Tak tomu …
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS