06.10.2015
Máslo 180g, cukr krupice 240g, vejce 300g, čokoláda 180g, hladká mouka 80g
Mističky dobře vymazat máslem. Máslo s cukrem vyšlehat (možno zahřát) přidáme vejce a ručně zamícháme a …
04.01.2018
Staví se na pevných základech v kuchařině obzvláště, zkratky prostě nefungují protože kuchařina je 90 procent práce a zkušeností a pouze 10 procent invence …
03.01.2018
420ml voda, 350g glukoza, 350g cukr krupice, 60g plátková želatina, 1200g čokoláda, 3l šlehačka
Zahřát vodu s glukozou a cukrem, rozpustit čokoládu a smíchat. Namočit želatinu do studené …
10.11.2017
sladké brambory (batáty) 1/2 kg, 1× ks banán, 130g, cukr krupice 100g, mléko 100g, 2×ks vejce, mletý muškátový oříšek …
09.11.2017
2× vejce, 125 ml rostlinného oleje, 250 ml polotučného mléka, 200g krupice cukr, 400g hladká mouka, 1×čl sůl, 4×čl kypřící prášek, 100g rozinky, 1×PL rum
20–25 min / 200C …
05.11.2016
hladká mouka 0,375kg, máslo 0,385kg, moučkový cukr 0,080kg, třtinový cukr 0,15kg, žloutky 3×ks, mléko 3×PL, Créme fraiche 0,18kg, jablka 1,2kg, skořice, hřebíček, mandle, …
05.11.2016
Suroviny parfait:0,5kg vyšlehané smetany, 0,2kg čokolády, 10g plátková želatina, 60g cukru, 60g glukózy
Suroviny višně: 150g višně, …
18.04.2015
4×ks vejce, 3dcl oleje, 250g tmavého cukru, 1×ks vanilkový lusk, 240g polohrubá mouka, 2×ČL jedlé sody, 2× ČL kypřící prášek do pečiva, 1/2×ČL soli, 2×ČL skořice, …
15.11.2014
6× PL med, 1× ČL zázvor, 3×ČL koření perník, 3× ČL soda, 6× ks vejce, 600g tuk na pečení, 840g cukr moučka 1200g hladká mouka
Moučkový …
03.08.2014
cukr krystal 125g, smetana 400ml, baileys 1dcl, bílek 2ks, voda 1×PL
Cukr svařit s vodou, přidat bílky a vyšlehat v ledu do studena. Přidáme baileys, promíchat …
03.08.2014
vejce 0,4kg, cukr 0,2kg, olej 0,05kg, hladká mouka 0,2kg
vejce vyšleháme s cukrem a olejem, přidáme mouku a promícháme. Pečeme při …
05.08.2014
70g jasmínová rýže, 0,35l vody, 50g tmavého cukru, 0,1L mléka, 0,05l smetany, 20g másla, 100g oloupané mandle, ovoce, ovocné pyré
propláchnutou rýži zalijme směsí mléka, vody a smetany a ve …
03.09.2014
Těsto: 170 g hladké mouky, 100 g studeného másla, 1× ks žloutek, 2× PL cukr krupice, špetka soli, voda dle potřeby Náplň: 1× ks menší dýně cca 2kg, 130g javorového …
23.03.2014
200g měkkého másla, sůl, 150g moučkového cukru, 50g cukru, 200g hladké mouky, 7× bílek
Máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a cukrem do pěny, přidáme špetku soli. Postupně přidáváme hladkou …
16.12.2012
30g cukru krupice, 1dl vody,1ks vanilkový lusk, 4ks vejce, 1ks hruška, skořice, cukr, 2dl červené víno, hřebíček, moučkový cukr, fantazii a čokoládu na dozdobení dezertu, lesní ovoce
Cukr …
19.11.2012
Dezert jehož obdoby (pudink s karamelem) jsou oblíbené po celém světě.
Cukr krupice na karamel 1kg, voda na karamel 200g, mléko 1l, smetana 1l cukr krupice 0,4, vejce …
08.09.2013
Z Lovosické odrůdy „Bohemia“ se už od středověku připravovala povidla, krížaly, prachanda (sušené semleté hrušky) z tohoto kdysi velmi v českých zemích ceněného ovoce se dá připravit …
10.08.2012
1kg jahod, 500g cukru, 1ks želírovacího prostředku, 1ks citron, máta
Jahody omyjeme a odstraníme stopky. 2/3 jahod zasypeme cukrem a necháme 2 hodiny až přes noc …
25.04.2012
Pokud Vám říkají něco jména Casbury, Lindt, Peter Suchard, Callebaut nebo Tobler, tak velmi pravděpodobně milujete čokoládu stejně jako my. Bohužel je pro nás pojídání čokolády o něco …
25.04.2012
Využití espum neboli pěn v dezertech má poměrně krátkou historii. První pokusy jsou z roku 1994. Pěny nebo španělsky (podle místa vzniku) espuma se mohou podávat studené nebo …
25.04.2012
Slovo souflé pravděpodobně pochází ze slova souffler, které znamená „vyhodit“ nebo volněji „nafouknout“. To je celkem výstižný popis toho, co se děje v troubě při přípravě tohoto dezertu …
22.04.2012
Mousse není nic jiného než další výraz pro pěnu, a pěna je dezert (nebo jídlo), které obsahuje vzduchové bubliny. Může se samozřejmě lišit, od lehké vzdušnosti až po …
22.04.2012
vařit na předkrm, pošírovat jako příloha, restovat jako v čínských pokrmech, přidávat do kuřecí směsi, grilovat ve slanině, zapékat s holandskou omáčkou, přidávat syrový do salátů, …
22.04.2012
120g sušenek, 100g másla, skořice, kakao, 30g mletých vlašských ořechů. Sušenky semeleme na středně hrubo, nebo vložíme do látkové utěrky a paličkou na maso rozbijeme na středně …
12.04.2012
Panna cotta, neboli vařená smetana, pochází patrně ze severní Itálie. Ale v dnešní době se připravuje zřejmě všude. Nedávno jsme ji dostali za úkol …
11.04.2012
110g cukru krupice, 900g jablek, 3 vanilkové pudinky, 500g polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek, 250g másla, 60g mléka, 1 vejce. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme …
11.04.2012
2 žloutky, 1vanilkový lusk, 0,2ml mléka, 0,2l šlehačky, 75g cukru. Vanilkový lusk podélně nařízneme, vyjmeme dužinu a povaříme s mlékem. Žloutek rozmícháme do pěny s cukrem. Vanilkový …
11.04.2012
600g očištěného sezónního ovoce, šťáva z jednoho citrónu, hnědý cukr, brusinkový džus, likér Grand Marnier. Salát vždy připravujeme z čerstvého ovoce: Oloupaná jablka nakrájíme na čtvrtky, zbavíme …
06.04.2012
6 dcl mléka, 3žloutky, 60g moučkového cukru, 390g mletých ořechů, 30g cukru krupice, 9 polévkových lžic vyšlehané smetany, 90g krupice, 200g ananasu, 1 …
06.04.2012
3 vejce, 2 citróny, 125g másla, 50g sušeného ovoce (sušená jablka, meruňky, švestky), 200g vlašských ořechů, 60g cukru moučka, …
05.04.2012
První zmínka o „páleném krému“ pochází z Francie z roku
1691. Tehdejší recept se skládal ze žloutků, mléka a špetky mouky.
Později se do …
05.04.2012
30g vanilkového cukru, 4 vejce, 75g hladké mouky, 50g mléka, sůl, voda, máslo
Pomocí elektrického mixéru připravíme směs z vajec, mouky, mléka, soli a vody. Těsto připravíme do konzistence …
05.04.2012
Karamel můžete připravovat
buď hnědý, nebo světlý. Záleží na tom, jakou cestou ho připravujete.
Klasický, neboli tavený karamel, při jehož přípravě byste neměli
přesáhnout teplotu 145° C (jinak …
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS