08.02.2015
…….vidím jej u kuchyňského stolu, jak pokapává krasavce citronkem. Jan nevařil – on hrál, a v tomhle okamžiku zrovna hrál kuchaře. Dokázal „za suplovat“ kohokoli a …
10.01.2015
……….načutnul jsem velký jablko. Voskovec chtěl ten trochu nadzvednutý balóóón zastavit, ale místo toho ukrutně zařval – a Jan Werich předvedl nastavenou nohu fotbalového stopera. „ …
10.01.2015
Werich Jan Není šedivých dnů. To jsou jen unavené oči, které nechtějí vidět jejich skutečnost.
Werich Jan Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A …
10.01.2015
…….ke svému nápadu k večeři ještě dodal: Sádlo, to umí a ty škvarky juj, ty jsou akorád….zlatý, zavýsknul jako ve Strážnici při …
25.02.2013
kachna 2200g 1ks, sůl, kmín, voda, hladká mouka, červené zelí 400g červené víno, brusinky
Očištěnou kachnu opláchneme, odsekneme křídla, osolíme na povrchu i …
25.02.2013
kloubové nebo morkové kosti 3kg, voda 10l, mrkev 200g, celer 200g, cibule, pepř celý, nové koření, česnek, kudrnka, sůl
omyté kosti (můžeme přidat i hovězí …
25.02.2013
hovězí dršťky 350g, cibule 100g, olej 80g, mouka hladká 100g, paprika mletá sladká 30g, kmín, pepř, sůl, majoránka, feferonka, česnek
pečlivě očištěné dršťky opláchneme, zalijeme studenou vodou a dáme …
25.02.2013
vepřový uzený bůček 400g, slanina 100g, houska 900g, sůl 20g, vejce 4ks, mléko 400g, cibule 300g, sůl, pepř, sádlo, zelí bílé 500g, cukr, ocet, …
25.02.2013
hovězí maso (kulatá plec) 800g, olej 80g, cibule 120g, mrkev 100g, celer 100g, petržel 80g, pepř celý 2g, nové koření …
09.02.2013
zelí hlávkové bílé 1kg, mrkev 300g, sůl 40g, křen 100g, olej 100g, cukr 1× díl cca 110g, ocet 1× díl cca 110g
Pečlivě očištěné hlávky …
09.02.2013
filet ze pstruha 800g, hladká mouka, drcený kmín, sůl, pepř, paprika, kudrnka, máslo, olej
Filet očistíme a osušíme, osolíme a opepříme. Hladkou mouku smícháme s drceným …
01.02.2013
jablka 1kg, listové těsto 400g, skořice, cukr, rozinky, vlašské ořechy, vejce, strouhanka, cukr moučka
Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle, necháme …
09.02.2013
světlé pečivo (rohlík, houska, veka) 900g, vejce 6ks, mléko 0,5l, sůl, kudrnka, muškátový květ,
pečivo (může být starší) nakrájíme na kostky 1×1cm. Kostky vložíme do velké nádoby a …
09.02.2013
hovězí maso 1000g (zadní, falešná svíčková), olej, slanina 150g, mrkev 3ks, celer 0,5ks, petržel 1ks, cibule 3ks, nové koření, bobkový list 3 ks, celý pepř, tymián, plnotučná …
26.01.2013
zelí hlávkové 400g, brambory 200g, tuk 100g, kmín, sůl, pepř, paprika sladká 150g, paprika pálivá 20g, ocet, slanina 200g, hladká mouka 100g
Nakrájenou cibulku vložíme na rozpálený …
26.01.2013
máslo 100g, hladká mouka 80g, brambory 400g, kmín, sůl, pepř, smetana 200g, mléko 200g, ocet, sůl, pepř, kopr,
Na rozpuštěné máslo nasypeme mouku, kmín a zamícháme jíšku, tu zalijeme mlékem a za …
26.01.2013
brambory 500g, mrkev 200g, celer 200g, petržel 100g, cibule 100g, olej 100g, hladká mouka 80g, sušené houby 10g, kmín, česnek, sůl, pepř, majoránka
Očištěné brambory, mrkev, celer, petržel nakrájíme na …
26.01.2013
8 špekáčků, 3 větší cibule, 4 paprikové lusky, 1 pórek na kolečka, česnek podle chuti, feferonky podle chuti, rajský protlak, sádlo, sůl pepř
Špěkáčky (nejlépe z …
26.01.2013
300 g hladké mouky, 1 vejce, 1/2 lžičky soli, 30 g kvasnic, 250g najemno strouhaných vařených brambor, 250 g mletých škvarků, mléko dle potřeby
Nejprve připravíme kvásek z kvasnic, cukru …
26.01.2013
1 květák, 2 vejce, hladká mouka, sůl a pepř, hrášek s mrkví, strouhanka, olej na smažení
Květák nastrouháme, přidáme vejce, hladkou mouku, sůl, pepř, polévkové koření, najemno nakrájené špekáčky a …
26.01.2013
180 g vepřových škvarků, 2 – nakládané okurky, 3 jarní cibulky, 2 lžičky plnotučného nebo dijónské hiořčice, 2 vejce, uvařené natvrdo, sůl a čerstvě mletý pepř
Škvarky …
25.01.2013
400g mleté směsi hovězího a vepřového masa, 1 cibule, 50g másla, 200–400g hub, 200ml kyselé smetany, hladká mouka, sůl a pepř, 2 …
26.01.2013
3/4 kg mletého masa (polovinu vepřového a polovinu hovězího), 1 malá cibule, 1 lžička sádla, petrželová nať, 2 žemle, 2 až 3 vejce, 50 g slaniny, pepř a sůl, 1 …
26.01.2013
1 kg vepřového boku bez kůže, 3 housky, 50 ml mléka, 2 vejce (žloutky i bílky), 50 g hub, 4 stroužky česneku, …
26.01.2013
700 g vepřového bůčku, na větší kostky, 300 g švestek, bez pecek a rozpůlené, 200 ml černého piva, …
26.01.2013
500 g vepřové plece, 400 g mrkve, 200 ml vývaru, 100 ml smetany, 2 cibule, 2 lžíce hladké mouky, muškátový květ, sůl, bílý pepř,sádlo
Cibuli …
25.01.2013
600g vepřového bůčku, 1 lžíce sádla, 1 velká cibule, 1 lžička mleté sladké, papriky, kmín, sůl
Tučnější bůček pokrájíme na větší kousky a prudce opečeme na rozpáleném sádle. …
26.01.2013
Uzené vepřové koleno, 250 g fazolí různých barev a velikostí, 100 g sádla, sůl,1 větší nakrájená cibule, nové …
26.01.2013
1 králík, naporcovaný, marináda: 125 ml bílého vína, 2 lžíce bylinkového vinného octa, 1/2 lžičky mletého, 1/2 lžíce …
27.01.2013
1 kg zadního hovězího, 250 g špeku, 500 g kořenové zeleniny, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, sádlo, bobkový list, nové koření, …
27.01.2013
4 porce králíka, sůl, pepř, kmín, petrželka, trocha česneku, kremžská hořčice, 500 g hub, cibule, slanina, máslo, smetana
Porce králíka osolíme, …
27.01.2013
1000 g kapra, 220 g slaniny, sůl, mletý zázvor, snítka šalvěje, 100 g cibule, 150 ml bílého vína, 60 g másla, 2 lžíce medu
Kapra …
27.01.2013
1 kg čerstvého kapra, sůl, 200 g kořenové zeleniny, 1 cibule, 5 zrnek pepře, 3 nová koření, 1 bobkový list, špetka tymiánu citrónová kůra, 60 g …
27.01.2013
500 g českého sumce, 1 větší cibuli, 2 lžíce mleté červené sladké, papriky, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, sůl a bílý …
27.01.2013
Štika cca 700g, sůl, 60 g másla, 1 citrón, 1 cibule, 2–3 ks ančoviček, kudrnka, 30 g hladké mouky, 250 ml kyselé smetany, 250 …
27.01.2013
4 pstruzi cca á 200g, sůl, mletý černý pepř, 1 vrchovatá lžíce nastrouhaného čerstvého křenu, 250 ml smetany, 2 hrsti …
27.01.2013
2 – 4 ks bílého pečiva, 150ml mléka, 4 stroužky česneku, rozetřené se solí sůl, drůbeží nebo kachní játra, nasekaná petrželka, 2 žloutky a 2 bílky …
27.01.2013
4 porce pečené kachny včetně výpeku, kachní nebo vepřové sádlo pod cibuli, 400 g krup, 400 g hrachu, 2 velké cibule, 1 celý velký …
27.01.2013
1× ks kachna bez drůbků kachna, sádlo, 1× ks čerstvý zázvor zázvor, čerstvý tymián, 1 cibule nahrubo nakrájená, 2 menší jablka, nakrájená na …
27.01.2013
750 g kachních prsíček, sůl, kmín, 2 větší cibule, 500 g kysaného zelí, 250 ml bílého vína, 0,5 l vývaru z …
27.01.2013
500 g krůtích prsíček na nudličky, 2 červené cibule nadrobno, 250 g rajčat na menší kostičky, 300 g fazolových lusků, …
27.01.2013
1 kuře cca 1,5kg, několik lístků šalvěje, snítku tymiánu, majoránky a rozmarýnu, 3 cibule na kousky, 2 stroužky česneku, oloupané a rozpůlené, 3 …
27.01.2013
300 g drůbežích jater, 100 g uzeného špeku, 3 polévkové lžíce oleje, 1 palička česneku podle chuti, worcestr omáčka, 250 ml rajského protlaku, 1 lžička pálivé …
23.01.2013
malé kuře, 40 g másla, 250 ml smetany,2 žloutky,1 cibule,citrónová šťáva,pepř,sůl
Očištěné kuře nasekáme na porce, osolíme, opepříme, osmažíme na másle a vyjmeme. Na másle pak …
Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …
Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.
© 2012 Michal Novák, e-mail: info@chefmichalnovak.cz
Tvorba webových stránek:
Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS