Česká kuchyně

08.02.2015

Pstruh pečený v kopřivách

Werichova oblíbená jídla

Werichova oblíbená jídla

…….vidím jej u kuchyňského stolu, jak pokapává krasavce citronkem. Jan nevařil – on hrál, a v tomhle okamžiku zrovna hrál kuchaře. Dokázal „za suplovat“ kohokoli a …

pokračování

10.01.2015

Pečená jablka s rumem

Werichova oblíbená jídla

Werichova oblíbená jídla

……….načutnul jsem velký jablko. Voskovec chtěl ten trochu nadzvednutý balóóón zastavit, ale místo toho ukrutně zařval – a Jan Werich předvedl nastavenou nohu fotbalového stopera. „ …

pokračování

10.01.2015

Werichovi brambory

Werichova oblíbená jídla

Werichova oblíbená jídla

Werich Jan Není šedivých dnů. To jsou jen unavené oči, které nechtějí vidět jejich skutečnost.

Werich Jan Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A …

pokračování

10.01.2015

Škvarková pomazánka

Werichova oblíbená jídla

Zvěřinové ragů v listovém těstě

…….ke svému nápadu k večeři ještě dodal: Sádlo, to umí a ty škvarky juj, ty jsou akorád….zlatý, zavýsknul jako ve Strážnici při …

pokračování

25.02.2013

Pečená kachna s červeným zelím

Česká kuchyně

Pečená kachna s červeným zelím

Suroviny

kachna 2200g 1ks, sůl, kmín, voda, hladká mouka, červené zelí 400g červené víno, brusinky

Postup

Očištěnou kachnu opláchneme, odsekneme křídla, osolíme na povrchu i …

pokračování

25.02.2013

Vývar z kořenové zeleniny a hovězího masa

Česká kuchyně

Hovězí vývar na polévku

Suroviny

kloubové nebo morkové kosti 3kg, voda 10l, mrkev 200g, celer 200g, cibule, pepř celý, nové koření, česnek, kudrnka, sůl

Postup

omyté kosti (můžeme přidat i hovězí …

pokračování

25.02.2013

Dršťková polévka

Česká kuchyně

Dršťková polévka

Suroviny

hovězí dršťky 350g, cibule 100g, olej 80g, mouka hladká 100g, paprika mletá sladká 30g, kmín, pepř, sůl, majoránka, feferonka, česnek

Postup

pečlivě očištěné dršťky opláchneme, zalijeme studenou vodou a dáme …

pokračování

25.02.2013

Špekové knedlíky se zelím

Česká kuchyně

Špekové knedlíky se zelím

Suroviny

vepřový uzený bůček 400g, slanina 100g, houska 900g, sůl 20g, vejce 4ks, mléko 400g, cibule 300g, sůl, pepř, sádlo, zelí bílé 500g, cukr, ocet, …

pokračování

25.02.2013

Rajská omáčka s vařeným hovězím masem

Česká kuchyně

Rajská omáčka s vařeným hovězím masem

Suroviny

hovězí maso (kulatá plec) 800g, olej 80g, cibule 120g, mrkev 100g, celer 100g, petržel 80g, pepř celý 2g, nové koření …

pokračování

09.02.2013

Zelný salát s křenem

Česká kuchyně

Zelný salát s křenem

Suroviny

zelí hlávkové bílé 1kg, mrkev 300g, sůl 40g, křen 100g, olej 100g, cukr 1× díl cca 110g, ocet 1× díl cca 110g

Postup

Pečlivě očištěné hlávky …

pokračování

09.02.2013

Pstruh po mlynářsku

Česká kuchyně

Pstruh po mlynářsku

Suroviny

filet ze pstruha 800g, hladká mouka, drcený kmín, sůl, pepř, paprika, kudrnka, máslo, olej

Postup

Filet očistíme a osušíme, osolíme a opepříme. Hladkou mouku smícháme s drceným …

pokračování

01.02.2013

Jablkový závin z listového těsta

Česká kuchyně

Jablkový závin z listového těsta

Suroviny

jablka 1kg, listové těsto 400g, skořice, cukr, rozinky, vlašské ořechy, vejce, strouhanka, cukr moučka

Postup

Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle, necháme …

pokračování

09.02.2013

Karlovarský knedlík

Česká kuchyně

Karlovarský knedlík

Suroviny

světlé pečivo (rohlík, houska, veka) 900g, vejce 6ks, mléko 0,5l, sůl, kudrnka, muškátový květ,

Postup

pečivo (může být starší) nakrájíme na kostky 1×1cm. Kostky vložíme do velké nádoby a …

pokračování

09.02.2013

Svíčková na smetaně

Česká kuchyně

Svíčková na smetaně

Suroviny

hovězí maso 1000g (zadní, falešná svíčková), olej, slanina 150g, mrkev 3ks, celer 0,5ks, petržel 1ks, cibule 3ks, nové koření, bobkový list 3 ks, celý pepř, tymián, plnotučná …

pokračování

26.01.2013

Zelná s paprikou

Česká kuchyně

Zelná s paprikou

Suroviny

zelí hlávkové 400g, brambory 200g, tuk 100g, kmín, sůl, pepř, paprika sladká 150g, paprika pálivá 20g, ocet, slanina 200g, hladká mouka 100g

Postup

Nakrájenou cibulku vložíme na rozpálený …

pokračování

26.01.2013

Kulajda se straceným vejcem

Česká kuchyně

Kulajda

Suroviny

máslo 100g, hladká mouka 80g, brambory 400g, kmín, sůl, pepř, smetana 200g, mléko 200g, ocet, sůl, pepř, kopr,

Postup

Na rozpuštěné máslo nasypeme mouku, kmín a zamícháme jíšku, tu zalijeme mlékem a za …

pokračování

26.01.2013

Bramborová polévka

Česká kuchyně

Bramborová polévka

Suroviny

brambory 500g, mrkev 200g, celer 200g, petržel 100g, cibule 100g, olej 100g, hladká mouka 80g, sušené houby 10g, kmín, česnek, sůl, pepř, majoránka

Postup

Očištěné brambory, mrkev, celer, petržel nakrájíme na …

pokračování

26.01.2013

Buřty na černém pivu

Česká kuchyně

Buřty na černém pivu

Suroviny

8 špekáčků, 3 větší cibule, 4 paprikové lusky, 1 pórek na kolečka, česnek podle chuti, feferonky podle chuti, rajský protlak, sádlo, sůl pepř

Postup

Špěkáčky (nejlépe z …

pokračování

26.01.2013

Škvarkové placky

Česká kuchyně

Škvarkové placky

Suroviny

300 g hladké mouky, 1 vejce, 1/2 lžičky soli, 30 g kvasnic, 250g najemno strouhaných vařených brambor, 250 g mletých škvarků, mléko dle potřeby

Postup

Nejprve připravíme kvásek z kvasnic, cukru …

pokračování

26.01.2013

Květákové placičky

Česká kuchyně

Květákové placičky

Suroviny

1 květák, 2 vejce, hladká mouka, sůl a pepř, hrášek s mrkví, strouhanka, olej na smažení

Postup

Květák nastrouháme, přidáme vejce, hladkou mouku, sůl, pepř, polévkové koření, najemno nakrájené špekáčky a …

pokračování

26.01.2013

Škvarková pomazánka

Česká kuchyně

Škvarková pomazánka

Suroviny

180 g vepřových škvarků, 2 – nakládané okurky, 3 jarní cibulky, 2 lžičky plnotučného nebo dijónské hiořčice, 2 vejce, uvařené natvrdo, sůl a čerstvě mletý pepř

Postup

Škvarky …

pokračování

25.01.2013

Mleté řízky v houbové omáčce

Česká kuchyně

Mleté řízky v houbové omáčce

Suroviny

400g mleté směsi hovězího a vepřového masa, 1 cibule, 50g másla, 200–400g hub, 200ml kyselé smetany, hladká mouka, sůl a pepř, 2 …

pokračování

26.01.2013

Česká sekaná

Česká sekaná

Česká sekaná

Suroviny

3/4 kg mletého masa (polovinu vepřového a polovinu hovězího), 1 malá cibule, 1 lžička sádla, petrželová nať, 2 žemle, 2 až 3 vejce, 50 g slaniny, pepř a sůl, 1 …

pokračování

26.01.2013

Roláda z bůčku s nádlivkou

Česká kuchyně

Roláda z bůčku s nádlivkou

Suroviny

1 kg vepřového boku bez kůže, 3 housky, 50 ml mléka, 2 vejce (žloutky i bílky), 50 g hub, 4 stroužky česneku, …

pokračování

26.01.2013

Pečený bůček na černém pivu se švestkami

Česká kuchyně

Pečený bůček na černém pivu se švestkami

Suroviny

700 g vepřového bůčku, na větší kostky, 300 g švestek, bez pecek a rozpůlené, 200 ml černého piva, …

pokračování

26.01.2013

Vepřové maso s mrkví

Česká kuchyně

Vepřové maso s mrkví

Suroviny

500 g vepřové plece, 400 g mrkve, 200 ml vývaru, 100 ml smetany, 2 cibule, 2 lžíce hladké mouky, muškátový květ, sůl, bílý pepř,sádlo

Postup

Cibuli …

pokračování

25.01.2013

Moravský vrabec

Česká kuchyně

Moravský vrabec

Suroviny

600g vepřového bůčku, 1 lžíce sádla, 1 velká cibule, 1 lžička mleté sladké, papriky, kmín, sůl

Postup

Tučnější bůček pokrájíme na větší kousky a prudce opečeme na rozpáleném sádle. …

pokračování

26.01.2013

Uzené koleno se zelím a paprikovými fazolemi

Česká kuchyně

Uzené koleno se zelím a paprikovými fazolemi

Suroviny

Uzené vepřové koleno, 250 g fazolí různých barev a velikostí, 100 g sádla, sůl,1 větší nakrájená cibule, nové …

pokračování

26.01.2013

Králík dušený v bylinkové marinádě s jablky

Česká kuchyně

Králík dušený v bylinkové marinádě s jablky

Suroviny

1 králík, naporcovaný, marináda: 125 ml bílého vína, 2 lžíce bylinkového vinného octa, 1/2 lžičky mletého, 1/2 lžíce …

pokračování

27.01.2013

Hovězí pečeně na červeném víně

Česká kuchyně

Hovězí pečeně na červeném víně

Suroviny

1 kg zadního hovězího, 250 g špeku, 500 g kořenové zeleniny, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, sádlo, bobkový list, nové koření, …

pokračování

27.01.2013

Králík pečený na hořčici a houbách

Česká kuchyně

Králík pečený s hořticí a houbami

Suroviny

4 porce králíka, sůl, pepř, kmín, petrželka, trocha česneku, kremžská hořčice, 500 g hub, cibule, slanina, máslo, smetana

Postup

Porce králíka osolíme, …

pokračování

27.01.2013

Kapr na slanině

Česká kuchyně

Kapr na slanině

Suroviny

1000 g kapra, 220 g slaniny, sůl, mletý zázvor, snítka šalvěje, 100 g cibule, 150 ml bílého vína, 60 g másla, 2 lžíce medu

Postup

Kapra …

pokračování

27.01.2013

Kapr na černo

Česká kuchyně

Kapr na černo

Suroviny

1 kg čerstvého kapra, sůl, 200 g kořenové zeleniny, 1 cibule, 5 zrnek pepře, 3 nová koření, 1 bobkový list, špetka tymiánu citrónová kůra, 60 g …

pokračování

27.01.2013

Rybí guláš ze sumce

Česká kuchyně

Rybí guláš ze sumce

Suroviny

500 g českého sumce, 1 větší cibuli, 2 lžíce mleté červené sladké, papriky, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, sůl a bílý …

pokračování

27.01.2013

Štika dušená s ančovičkami

Česká kuchyně

Štika dušená s ančovičkami

Suroviny

Štika cca 700g, sůl, 60 g másla, 1 citrón, 1 cibule, 2–3 ks ančoviček, kudrnka, 30 g hladké mouky, 250 ml kyselé smetany, 250 …

pokračování

27.01.2013

Pečený pstruh s křenem a ořechy

Česká kuchyně

Pečený pstruh s křenem a ořechy

Suroviny

4 pstruzi cca á 200g, sůl, mletý černý pepř, 1 vrchovatá lžíce nastrouhaného čerstvého křenu, 250 ml smetany, 2 hrsti …

pokračování

27.01.2013

Nádivka do drůbeže

Česká kuchyně

Nádivka do drůbeže

Suroviny

2 – 4 ks bílého pečiva, 150ml mléka, 4 stroužky česneku, rozetřené se solí sůl, drůbeží nebo kachní játra, nasekaná petrželka, 2 žloutky a 2 bílky …

pokračování

27.01.2013

Šoulet s kachním masem

Česká kuchyně

Šoulet s kachním masem

Suroviny

4 porce pečené kachny včetně výpeku, kachní nebo vepřové sádlo pod cibuli, 400 g krup, 400 g hrachu, 2 velké cibule, 1 celý velký …

pokračování

27.01.2013

Pečená kachna na černém pivu

Česká kuchyně

Pečená kachna na černém pivu

Suroviny

1× ks kachna bez drůbků kachna, sádlo, 1× ks čerstvý zázvor zázvor, čerstvý tymián, 1 cibule nahrubo nakrájená, 2 menší jablka, nakrájená na …

pokračování

27.01.2013

Kachní prsíčka s vínem a rozinkovým zelím

Česká kuchyně

Kachní prsíčka s rozinkovým zelím

Suroviny

750 g kachních prsíček, sůl, kmín, 2 větší cibule, 500 g kysaného zelí, 250 ml bílého vína, 0,5 l vývaru z …

pokračování

27.01.2013

Krůtí ragů s rajčaty a černým pivem

Česká kuchyně

Krůtí ragů s černým pivem

Suroviny

500 g krůtích prsíček na nudličky, 2 červené cibule nadrobno, 250 g rajčat na menší kostičky, 300 g fazolových lusků, …

pokračování

27.01.2013

Dušené kuře po staročesku

Česká kuchyně

Dušené kuře po staročesku

Suroviny

1 kuře cca 1,5kg, několik lístků šalvěje, snítku tymiánu, majoránky a rozmarýnu, 3 cibule na kousky, 2 stroužky česneku, oloupané a rozpůlené, 3 …

pokračování

27.01.2013

Pikantní drůbeží játra

Česká kuchyně

Pikantní drůbeží játra

Suroviny

300 g drůbežích jater, 100 g uzeného špeku, 3 polévkové lžíce oleje, 1 palička česneku podle chuti, worcestr omáčka, 250 ml rajského protlaku, 1 lžička pálivé …

pokračování

23.01.2013

Kuře na paprice

Česká kuchyně

Kuře na paprice

Suroviny

malé kuře, 40 g másla, 250 ml smetany,2 žlou­tky,1 cibule,ci­trónová šťáva,pepř,sůl

Postup

Očištěné kuře nasekáme na porce, osolíme, opepříme, osmažíme na másle a vyjmeme. Na másle pak …

pokračování

Šéfkuchař doporučuje:

Čokoládový fondant

sladkost na svátek svatého Valentýna

Čokoládový fondant

Suroviny:

Máslo 180g, cukr krupice 240g, vejce 300g, čokoláda 180g, hladká mouka 80g

Postup:

Mističky dobře vymazat máslem. Máslo s cukrem …

Pokračování

Marinovaný losos

Postup při marinování

Suroviny

Očištěný filet z lososa, mořská sůl ,cukr, citron, pomeranč, kopr, fenykl, bobkový list, brandy nebo koňak, na potření po opláchnutí olivový olej a nasekaný kopr.

Postup

"[* square/los02.jpg …

Pokračování

Aktuálně

Masopust svátek, dobrého jídla před půstem

Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“. Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co …

Valentýnský stůl - sladké a rafinované

Rafinované sladkosti a květina pro dámu a jsou ty pravé pochoutky k události jako je svátek zamilovaných. Receptůry dezertů Vás rády inspirují.

Archiv aktualit

Tvorba webových stránek: Creative Vision s.r.o.
Redakční systém 4site CMS